Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Meb Yayınları

10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100

“10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100

kusuru yaymak en az onu işlemek kadar kötüdür. Başkalarının gizli hâllerini ve bilgilerini araştırmak toplumsal ilişkilerin dengesini bozarak huzursuzluğa neden olur. Kültürümüzde insanın özel durumlarını ve kusurlarını araştırıp açıklamak değil, onları örtmek uygun görülmüştür. Bir hadiste Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “İnsanların gizli hâllerini araştırırsan ya aralarına fesat sokmuş olursun ya da aralarında neredeyse fesat çıkmasına neden olmuş olursun.”56 Yine bir hadiste “Bir kişi bir başka kişinin ayıbını örterse Allah da kıyamet günü onun ayıbını örter.”57 buyrularak insanların kusurlarının araştırılmamasına dikkat çekilmiştir.

Gıybet

İslam ahlakında yerilen davranışlardan biri de gıybettir. Gıybet, insanın duyduğu zaman hoşuna gitmeyecek bir kusurunu o yokken konuşmaktır. Türkçede buna “çekiştirme” ve “kötü sözlerle anma” da denir. İlgili kusurun o kişinin kıyafetinde, yaratılışında, ahlakında vb. olması fark etmez.58 Duyulduğunda hoşlanılmayan şeyin gerçekte olması da gıybet durumunu değiştirmez. Gerçekte olmayan şeyi bir kişiye isnat etmek ise iftiradır. Nitekim bir hadiste Hz. Peygamber, bir kişiyi kendisinde bulunan kusurlarla anmanın gıybet olduğunu, kendisinde bulunmayan bir kusuru ona isnat ederek aleyhinde konuşmanın ise iftira sayıldığını belirtmiştir.59

Bir insan hakkında kısa boylu, şişman, çok obur, huysuz, korkak gibi konuşmalar gıybettir. Gıybet sözle olduğu gibi yazı, ima, işaret ve taklit gibi davranışlarla da olabilir. Gıybet etmek insanın haysiyetini zedelediği ve insanlar arasında küskünlük ve huzursuzluğa neden olduğu için yasaklanmıştır. Kur’an-ı Kerim gıybet etmeyi ölmüş bir insanın etini yemeye benzeterek bu davranışın çirkinliğini ortaya koymuştur.60 Gıybet; dargınlık ve düşmanlıklara yol açan bir davranış olduğu için İslam âlimleri onun haram olduğu konusunda söz birliği etmişlerdir.61

Gıybetin yapılması gibi dinlenmesi de haramdır. İslam âlimleri, bir zarar doğurma ihtimali yoksa gıybet edene sözle engel olunması, bu mümkün olmazsa gıybet edilen meclisin terk edilmesi, bu da mümkün değilse gıybete karşı bir hoşnutsuzluk duygusu içinde başka şeylerle uğraşılması gerektiğini belirtmişlerdir. Belirli bir kişiyi kastetmeden genel olarak insanların kötülüğünden söz etmek gıybet sayılmaz. Gıybet temelde haram olmakla birlikte haksızlık yapan kişiyi ilgili mercilere bildirmek, insanları kötülüklerden ve zararlardan korumak amacıyla ilgili kişilerin aleyhinde konuşmanın meşru olduğu belirtilmiştir.

Haset

Türkçede çekememezlik ve kıskançlık gibi anlamlara gelen haset, kişinin, başkasının sahip olduğu maddi ve manevi imkânların onun elinden çıkmasını veya o imkânların kendi eline geçmesini istemektir.63 Haset fiilinde Allah’ın (cc) bir insana verdiği imkân ve nimetlerin onda bulunmasından hoşlanmama söz konusudur. Bundan dolayı haset bir anlamda Allah’ın (cc) takdirine itiraz etmek gibidir.

Düşünün-Paylaşın

Soru: Hz. Peygamber güzel ahlakla ilgili şöyle buyurmuştur: “Kıyamet gününde mü’min kulun terazisinde güzel ahlâktan daha ağır bir şey bulunmaz…” (Tirmizi, Birr ve Sıla, 62.) Hz. Peygamber’in bu hadisle karşısındaki tutumunu dikkate alarak gıybet ile ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Hadis, güzel ahlakın önemini vurgular. Gıybet, İslam ahlakına aykırı bir davranıştır ve insanın terazisinde ağır bir yük oluşturur. Gıybet, başkalarının arkasından konuşarak ilişkileri zedeler ve toplumsal huzura zarar verir. Güzel ahlak, insanları gıybetten uzak durmaya ve başkalarına karşı saygılı olmaya yönlendirir.

10. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!