10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 155 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155

Türkiye’nin sahip olduğu orman varlığında en fazla bulunan ağaç türü meşedir. Türkiye’de 18 farklı türü bulunan meşe ağacı, Anadolu’nun hemen hemen her bölgesinde yayılış göstermektedir. Çoğunluğu ağaç, bazıları ise çalı şeklinde olan meşeler genel olarak yapraklarını döker. Nem istekleri farklı olan meşe türleri, iç kesimlerde en fazla bulunan ağaç türü olmasının yanı sıra uzun yıllar boyunca tahrip edilmiştir. Bu ağaç türlerinden oluşan ormanlar, kıyı bölgelerde kendini yenileyebilirken iç bölgelerde ise bunların yerini genel olarak otlar almıştır. Günümüzde Türkiye’de yapılan ağaçlandırma çalışmalarında çoğunlukla meşe ağacı tercih edilmektedir.

Ön bilgilerinizin yanı sıra yukarıdaki metinden de yararlanarak 15, 16 ve 17. soruları cevaplayınız.

15. Anadolu’da yaygın olarak bulunan ormanlar, günümüzde özellikle iç kesimlerde neden azalmış olabilir?

  • Cevap: Ormanların uzun yıllar boyunca tahrip edilmesidir.

16. Meşe ağacının Türkiye’nin bütün iklim bölgelerinde görülebilmesinin nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Meşe ağaçları her türlü iklimde yetişmektedir.

17. Tahrip edilmesi durumunda ormanlar ya kendini yeniler ya da yerini çalı veya ot formasyonlarına bırakır. Türkiye'nin hangi bölgelerinde ormanların kendini yenileyebilmesi daha kolaydır?

  • Cevap: Karadeniz iklim bölgesinde

18. Bir gözlemci; gittiği bir bölgede dağların yamaçları boyunca alçaktan yükseğe doğru yaprak dökmeyen ağaçlardan başlayarak yaprak döken ağaçlar, karışık ağaçlar, iğne yapraklı ağaçlar ve alpin çayırlara rastlamıştır. Buna göre bu gözlemci, aşağıdaki iklimlerden hangisinde gözlem yapmıştır?

A) Ekvatoral iklim B) Akdeniz iklimi C) Ilıman okyanusal iklim D) Tundra iklimi E) Sert karasal iklim

  • Cevap: A

19.Yukarıdaki haritada numaralandırılmış alanların iklim koşulları dikkate alındığında buralarda hangi bitki toplulukları görülür?

  • Cevap: B

20. Aynı ülkenin sınırları içinde bulunan A bölgesinin doğal bitki örtüsü iğne yapraklı ormanlar, B bölgesinin doğal bitki örtüsü ise tundralardır. Buna göre aşağıdaki özelliklerden hangisinin A ve B bölgelerindeki farklılığı diğerlerine göre daha belirgindir?

A) Yeryüzü şekilleri B) Toprak türleri C) Su kaynakları D) İklim tipleri E) Yüzölçümleri

  • Cevap: D

21. Tayga ormanlarının bulunduğu ülkelerde orman ve kâğıt endüstrisi oldukça gelişmiştir. Buna göre bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu bitki örtüsünün özellikleri dikkate alındığında aşağıdaki ülkelerden hangisinde orman ve kâğıt endüstrisi, diğerlerine göre daha fazla gelişme göstermiş olabilir?

  • Cevap: E

22. Aşağıdaki bitki türlerinden hangisinin Akdeniz ikliminde yetişme olanağı daha azdır?

A) Yaban zeytini B) Kızılçam C) Göknar D) Fındık E) Keçiboynuzu

  • Cevap: D

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 155 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.