Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 233 Cevapları Yıldırım Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 233 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 233 Cevapları Yıldırım Yayınları

Orman Yangınları

Orman yangınlarının büyük bir kısmı insan kaynaklıdır. Buna göre orman yangınları büyük ölçüde önlenebilecek bir afettir. Orman yangınlarını önlemek için bu tür alanlara güneşli havada mercek görevi gören cam parçaları atılmamalıdır. Mangal ateşi söndürülmeden bırakılmamalı ve orman alanlarına izmarit atılmamalıdır. İtfaiye araçları ile iş makinelerinin hareket edebileceği orman içi yolların ve gözetleme kulelerinin yapılması, yangına müdahale edecek ekiplerin ve erken uyarı sistemlerinin kurulması orman yangınlarına karşı alınacak önlemlerdendir. Orman yangınlarında özellikle hava destekli söndürme araç gereçlerinin hazır bulundurulması büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca orman yangınlarının önlenmesi ve etkileri konusunda insanların eğitilmesi gerekir.

Türkiye, orman yangınlarına karşı mücadelede en başarılı ülkeler arasında yer almaktadır. Erken uyarı sistemleri, gözetleme kuleleri, çabuk tutuşan ağaçların arasına geç tutuşan ağaçların dikilmesi, orman alanlarında servis yollarının açılması ve havadan söndürme (Fotoğraf 4.27) ülkemizde yangınla mücadelede uygulanan yöntemlerin başlıcalarıdır.

TÜBİTAK DESTEĞİYLE ORMAN YANGIN UYARI SİSTEMİ GELİŞTİRİLDİ

Orman yangınlarının erken tespiti ve küçükken söndürülebilmesi için Orman Genel Müdürlüğü ve Bilkent Üniversitesi iş birliğiyle geliştirilen projeyi TÜBİTAK ARDEB finanse ederek destekledi. Geliştirilen sistemle yangın tehlikesinin olduğu arazilere yangın gözetleme kuleleri kurularak arazi kameralarla saniye saniye görüntüleniyor. Kameralarla 15 km çapındaki orman görüntüleri analiz edilerek 15-25 saniye arasında en ufak yangın tespit edilip alarm veriliyor. Sistemin detayları hakkında bilgi veren proje sorumlusu, orman yangınlarının Genel Ağ üzerinden canlı olarak izlenebildiğini belirterek yangın başlangıcının otomatik olarak e-posta, SMS veya MMS yoluyla yetkililere bildirildiğini ifade etti.

Kameralı sisteme geçmeden önce de yangın gözetleme kulelerini kullandıklarını belirten proje sorumlusu “Orman yangınlarının söndürülmesinde erken tespit, hızlı ve etkin müdahale amacıyla ülkemiz genelinde 776 adet yangın gözetleme kulesi ile ormanlar 24 saat gözetleniyor. Bu sistem kurulmadan önce orman yangınları ihbarı, yangın gözetleme kulesinde çalışan personeller tarafından ya da yangını gören kişiler tarafından ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattı aranarak yetkili birimlere haber verilmesiyle yapılıyordu. İnsana bağlı bir gözetleme sistemi olması nedeni ile zaman zaman yangın haberinde gecikmeler yaşanıyordu.” dedi.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Yıldırım Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 233 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!