10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 78
“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 Tutku Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 78
Daha önce de öğrendiğimiz gibi ülkemizdeki arazilerin büyük bölümü III. Jeolojik Zaman’da ve sonrasında oluşmuştur. Kuzey ve Güney Anadolu Dağları, Alp-Himalaya kıvrım sisteminin bir parçası olarak bu dönemde ortaya çıkmıştır. III. Jeolojik Zaman’ın sonlarına doğru Anadolu yükselirken Akdeniz ve Karadeniz’in bulunduğu alanlar çökmüştür. Aynı zamanda ülkemizdeki fay hatlarının ve volkanik yapıların tamamına yakını bu dönemde oluşmuştur. III. Jeolojik Zaman’ın buzul devresinde ise soğuk iklim şartları nedeniyle karalar üzerinde buzullaşmalar, daha sonraki dönemlerde ise kuraklaşmalar görülmektedir. Buzul Çağı başlarında ülkemizin batısında çöküntü alanları (graben) ve yükseltiler (horst) oluşmuştur.
Yakın jeolojik zamanlarda oluştuğu için ülkemiz arazilerinin ortalama yükseltisi ve eğimi oldukça fazladır (Görsel 1.84). Buzul Çağı sonrası ülkemizde yarı kurak iklim şartlarının hâkim olmaya başlaması, bitki örtüsünün de zayıflamasına yol açmıştır. Bu durum, akarsuların araziyi şekillendirmesini kolaylaştırmıştır. Akarsular, yüksek ve engebeli alanları hızla aşındırarak derin vadiler oluşturmuş, aşındırdıkları alanlardan taşıdıkları malzemeleri düz alanlarda biriktirmiştir. Böylece ülkemizde birçok dağ içi ve dağ eteği ovası oluşmuştur. Aynı zamanda akarsuların taşıdıkları malzemeleri denize döküldükleri yerlerde biriktirmesiyle de delta ovalarımız meydana gelmiştir. III. Jeolojik Zaman başında oluşmuş ve dış kuvvetler tarafından aşındırılarak düzleşmiş alanlar ise Anadolu’nun III. Jeolojik Zaman sonlarına doğru toplu olarak yükselmesiyle özellikle akarsular tarafından derince yarılmıştır. Bunun sonucunda ülkemizdeki birçok plato oluşmuştur.
Türkiye’de yer şekillerinin biçimlenmesinde iç kuvvetler kadar dış kuvvetlerin de payı büyüktür. Ülkemizde yer şekillerini biçimlendiren başlıca dış kuvvetler akarsular, rüzgârlar ve buzullardır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Tutku Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 78 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.