10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 69
“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Tutku Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 69
Kutup bölgelerinde ve dağların yüksek yerlerinde sıcaklık değerleri oldukça düşüktür. Bu nedenle buralarda yağışlar genellikle kar şeklindedir. Sıcaklığın düşük olması kar örtüsünün tamamının erimesini engeller. Böylece yıl boyunca kalan kar örtüsüne kalıcı kar ya da toktağan kar denir. Kalıcı karların başladığı sınıra ise kalıcı kar sınırı denir. Kalıcı kar sınırının yükseltisi, Ekvator’dan kutuplara doğru gidildikçe deniz seviyesine yaklaşır (Görsel 1.72). Ayrıca bakı etkisinde kalan dağ yamaçlarında kalıcı karlar, diğer yamaca göre daha yüksekten başlar.
Günümüzde Dünya’nın yüz ölçümünün yaklaşık %10 kadarı buzullarla kaplıdır. Yakın jeolojik geçmişte buzul örtüleri bugünkünden üç kat daha genişti ve çok geniş alanlar, binlerce metre kalınlığındaki buz tabakaları ile örtülüydü. Şu anda, Dünya’nın kutup bölgelerinde ve yüksek dağlık kesimlerinde yaklaşık 160.000 buzul bulunmaktadır.
Su ve kayaç döngülerine önemli katkılar sunan buzullar, hareketsiz gibi görünmesine karşın çok yavaş da olsa hareket eder. Bu hareket, düz alanlarda merkezden çevreye doğru, yılda ortalama 6-9 metredir. Eğimli yamaçlarda ise buzulların hareketi daha hızlıdır.
Akarsular, rüzgârlar, dalgalar ve yer altı suları gibi buzullar da aşındırma etmenlerinden biri olup çeşitli materyalleri toplar; taşır ve biriktirir. Buzullar; oluştuğu iklim bölgelerine, yükseltiye ve yeryüzü şekillerine göre farklı tiplere ayrılır.
Yağan karların uzun yıllar erimeden birikmesiyle farklı boyutlarda buzul kütleleri oluşur. Bu kütleler önceleri, yağan karların erimesi ve donması sonucu küçük taneler hâlindedir. Bu taneler neve buzulu veya buzkar olarak adlandırılır. Yağan karların birikmesiyle basınç altında kalan neve buzullarının sıkışması ve birleşmesi sonucunda glasiye buzulu adı verilen büyük buzul kütleleri oluşur (Görsel 1.73). Neve buzullarına göre daha ağır ve sert olan glasiye buzulları ortalama 10 ila 20 yılda oluşabilmektedir. Ayrıca glasiye buzulunun oluşabilmesi için belirli bir birikime ihtiyaç vardır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Tutku Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 69 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.