Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Tutku Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 26

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Tutku Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 26

Soru: Haritada bazı canlı türlerine ait fosillerin bulunduğu kıtalar gösterilmiştir. Aşağıdaki soruları haritadan da yararlanarak cevaplayınız.

  • Cevap:

Soru: a) Harita üzerinde gösterilen canlılar hangi kıtalarda yaşamıştır?

  • Cevap:

a. Lystrosaurus: Afrika, Hindistan (Asya) ve Antarktika
Cynognathus: Güney Amerika ve Afrika
Mesosaurus: Güney Amerika ve Güney Afrika
Glossopteris: Güney Amerika, Afrika, Madagaskar (Afrika), Hindistan (Asya), Antarktika ve Avustralya

Soru: b) Yukarıdaki haritadan ve atlasınızdan yararlanarak yandaki görselde yer alan kara parçalarının adlarını tespit ediniz. Daha sonra bu kara parçalarının numaralandırılarak gösterildiği taralı alanlarda hangi canlı türlerinin yaşadığını belirleyiniz.

  • Cevap:

Soru: c) İsimleri belirtilen canlıların günümüzden yaklaşık kaç milyon yıl önce yaşadığı tahmin edilmektedir? Araştırınız.

  • Cevap:

Lystrosaurus: Günümüzden yaklaşık 230-255 milyon yıl önce
Cynognathus: Günümüzden yaklaşık 237-247 milyon yıl önce
Mesosaurus: Günümüzden yaklaşık 280-299 milyon yıl önce
Glossopteris: Günümüzden yaklaşık 252-299 milyon yıl önce

Soru: ç) Antarktika üzerinde yaşadıkları gözlemlenen glossopteris ve lystrosaurus adlı canlıların günümüzde aynı ortamda yaşaması mümkün müdür? Neden?

  • Cevap: Günümüzde Antarktika kıtası buzullarla kaplıdır. İklim koşulları değiştiğinden ismi geçen canlıların burada yaşaması olanaksızdır.

Soru: d) Harita üzerinde gösterilen tüm hayvan türlerinin karada yaşadıkları öngörüldüğüne göre bu canlıların farklı kıtalarda yaşam alanı bulmalarını nasıl açıklayabiliriz? Görüşlerinizi sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Kıtaların Kayması Teorisi’ne göre kıtalar tek bir kara parçası hâlindeyken sonraki zaman dilimlerinde parçalanarak birbirinden uzaklaşmıştır. Dolayısıyla örneğin mesosaurus adlı canlı türünün fosillerine bu yüzden hem Güney Amerika’da hem de Güney Afrika’da rastlanmaktadır.

Soru: e) Kıtalar bir yapboz gibi düşünülürse hangi kıtaların girinti ve çıkıntılarının birbiriyle uyumlu olduğu söylenebilir? Cevaplarınızı açıklayınız.

  • Cevap: Özellikle Güney Amerika ile Afrika kıtalarının büyük ölçüde uyum içinde olduğu söylenebilir.

Soru: f) Girinti ve çıkıntıları birbiriyle uyumlu kıtaların yapboz parçaları gibi birleştiği varsayılırsa kıtaların yüzde yüz bütünlük içinde olduğu söylenebilir mi? Neden?

  • Cevap: Yüzde yüz bütünlük içerisinde oldukları söylenemez çünkü geçen süreçte iç ve dış kuvvetlerin çeşitli etkinlikleriyle kıtaların kenar kısımları çeşitli değişimlere uğramıştır.

10. Sınıf Tutku Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!