Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Tutku Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 220

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 220 Tutku Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 220

1989’da dönemin Bulgar Hükûmeti’nin Bulgaristan’da yaşayan Türklere uyguladığı asimilasyon politikası sonucu yaklaşık 360 bin Türk, ülkemize sığınmıştır. I. Körfez Savaşı nedeniyle 1990’da yaklaşık 460 bin Kuzey Iraklı, Yugoslavya’da yaşanan iç savaş nedeniyle 1997’de yaklaşık 25 bin Boşnak ülkemize sığınmıştır.

2011’den günümüze kadar devam eden Irak ve Suriye’deki iç karışıklıklar nedeniyle yaklaşık 3,5 milyon kişi de Türkiye’ye sığınmıştır. Bu insanların güvenlik, barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi temel ihtiyaçlarının tamamı vatandaşlarımızın da desteğiyle devletimiz tarafından karşılanmaktadır (Görsel 2.22).

4. Türkiye’de Beyin Göçü

Az gelişmiş veya gelişmekte olan bir ülkedeki iyi eğitim görmüş, kalifiye ve yetenekli kişilerin yetiştikleri ülkeden ayrılarak gelişmiş bir ülkeye yerleşmesiyle beyin göçü gerçekleşir. Beyin göçü sonucunda göç veren toplum, yetiştirmek için maddi ve manevi birçok fedakârlığa katlandığı bir değerini kaybederken göç alan toplum, yetişmiş ve iyi eğitimli bireyin yeteneklerini kullanarak büyük bir kazanım elde eder.

Gelişmekte olan birçok ülke gibi Türkiye’den de çok sayıda eğitimli insan, daha iyi bilimsel araştırma, gelir ve yaşam şartları sunan ülkelere göç etmektedir. Aynı zamanda yaklaşık 50 bin gencimiz yurt dışında eğitim görmek amacıyla ABD ve Avrupa ülkelerini tercih etmektedir. Bu gençlerin önemli bir kısmı, eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkemize geri dönmemektedir. Bu şekilde yaklaşık 25 bin iyi yetişmiş ve eğitimli insanımızın yurt dışına göç ettiği tahmin edilmektedir.

Türkiye, tarihinin belli dönemlerinde az da olsa beyin göçü almıştır. II. Dünya Savaşı sırasında Hitler zulmünden kaçan birçok Yahudi akademisyen Türkiye’ye sığınmış ve Türkiye’deki eğitim sisteminin gelişimine büyük katkı sağlamıştır. Bu akademisyenler, İstanbul ve Ankara’daki üniversitelerimizde birçok yeni bölümün açılmasına öncülük etmiştir. Ayrıca Orta Asya Türk cumhuriyetlerinden birçok bilim insanı günümüzde Türkiye’deki üniversitelerde görev yapmaktadır.

Türkiye son yıllarda başka ülkelerde yaşayan Türk bilim insanlarını tekrar ülkemize geri kazandırmak için “tersine beyin göçü” çalışması başlatmıştır. Bu çalışmalar sonucu bazı Türk bilim insanları ülkemize geri dönmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tutku Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 220 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!