10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 219
“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 219 Tutku Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 219
Tarihsel süreç içinde Türkiye’nin yaşadığı önemli dış göçlerden biri de mübadele göçleridir. 30 Ocak 1923’te Türkiye ile Yunanistan arasında Nüfus Mübadelesi (karşılıklı değişim) Antlaşması imzalanmıştır.
Bu antlaşmaya göre 1 Mayıs 1923’ten itibaren Türkiye’deki Ortodoks Rum nüfusunun (İstanbul’da yaşayanlar hariç) Yunanistan’a, Yunanistan’daki (Batı Trakya’da yaşayanlar hariç) Müslüman nüfusunun ise Türkiye’ye göç etmesine karar verilmiştir. Bu antlaşmanın gereği olarak Anadolu’daki yaklaşık 1.200 bin Ortodoks Rum Yunanistan’a, Yunanistan’da yaşayan yaklaşık 500 bin Müslüman ise Türkiye’ye göç etmiştir (Görsel 2.21).
Türk ve Yunan Nüfus Mübadelesi ile İlgili Sözleşmeler Lozan-İsviçre’de 30 OCAK 1923 tarihinde imzalanmıştır.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ HÜKÜMETİ İLE YUNAN HÜKÜMETİ, aşağıdaki hükümler üzerinde anlaşmaya varmıştır:
MADDE 1: Türk topraklarında yerleşmiş Rum Ortodoks dininden Türk uyruklarıyla Yunan topraklarında yerleşmiş Müslüman dininden Yunan uyruklarının 1 Mayıs 1923 tarihinden başlayarak zorunlu mübadelesine [exchange obligatoire (eksçeync abligetor)] girişilecektir.
Bu kimselerden hiçbiri, Türk Hükûmeti’nin izni olmadıkça Türkiye’ye ya da Yunan Hükûmeti’nin izni olmadıkça Yunanistan’a dönerek orada yerleşemeyecektir.
MADDE 2: Birinci maddede öngörülen mübadele;
a) İstanbul’da oturan Rumları (İstanbul’un Rum ahalisini),
b) Batı Trakya’da oturan Müslümanları (Batı Trakya’nın Müslüman ahalisini) kapsamayacaktır.
Türkiye; tarihi boyunca siyasi, etnik ve dinî baskı yaşayanların, ülkelerinde asimilasyona tabi tutulanların umut ışığı olmuştur. Aynı zamanda ülkelerinde yaşanan iç savaş ve karışıklıklar nedeniyle ölümle karşı karşıya kalan milyonlarca insan Türkiye’ye sığınmıştır. Hem devletimiz hem de vatandaşlarımız bize sığınan insanlara her zaman kucak açmış, kol kanat germiştir. Bu nedenle dışarıdan ülkemize gerçekleşen göçler genelde sığınma göçleridir. Türkiye’ye sığınan insanların bir kısmı ülkemize yerleşirken bir kısmı zamanla ülkelerine geri dönmüşlerdir.
1979’da Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal etmesi nedeniyle yaklaşık 5 bin Afgan ülkemize sığınmıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Tutku Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 219 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.