10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 192
“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 192 Tutku Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 192
Türkiye’de sanayi faaliyetlerinin ekonomideki payı her geçen gün artsa da tarımsal faaliyetler insanların geçimlerini sağlamada hâlâ önemli bir unsurdur. Nüfusun dağılışıyla verimli tarım alanları arasında bir paralellik olduğu söylenebilir. Çukurova, Ege kıyı ovaları, Doğu Karadeniz kıyıları gibi yerlerde (Adana, Silifke, Ödemiş, Rize) nüfus yoğundur.
Sanayi ve ticaret faaliyetlerinin yoğun olduğu yerler insanlara geniş iş imkânları sunduğu için nüfusun da kalabalık olduğu yörelerdir. İstanbul, İzmit, Adapazarı, Adana, Bursa ile son yıllarda Denizli, Kayseri, Gaziantep gibi merkezler sanayi ve ticaret faaliyetleri nedeniyle nüfusu hızla artarak bugünkü konumlarına gelmiştir (Görsel 2.6).
Ülkemizdeki bazı yerleşim merkezlerinin nüfusunun artmasında sahip olduğu yer altı kaynaklarının etkisi daha fazladır. Bu duruma Soma (Manisa), Yatağan (Muğla), Elbistan (Kahramanmaraş), Zonguldak, Karabük, Batman, Ergani (Diyarbakır), Murgul (Artvin) gibi şehirler örnek verilebilir.
Turizm faaliyetlerinin yoğun olduğu deniz kıyıları, plajlar, kaplıcalar ve tarihî değerlere sahip yerleşmelerde nüfus kalabalıktır. Bu tür yerleşmelere Antalya, Alanya (Antalya), Bodrum (Muğla), Kuşadası (Aydın), Marmaris (Muğla) örnek gösterilebilir.
2. Ulaşım
Yerleşim biriminin gelişmesinde etkili olan faktörlerden biri de ulaşım koşullarıdır. Önemli ulaşım ağları üzerinde bulunan yerleşim birimlerinde nüfus hızlı bir artış kaydeder. [Pozantı (Adana), Sivrihisar (Eskişehir) gibi]. Merkeze uzak kalmış, kolayca gidilemeyen önemli yol güzergâhları üzerinde bulunmayan yerleşmelerin nüfusu ise genellikle azdır ve bu yerler göç verir. Örneğin önceden Karadeniz çevre yolu üzerinde bulunan Perşembe (Ordu) ilçesinin (Görsel 2.7) nüfusu 2007’de 34.259 iken çevre yolunun güzergâh değiştirmesi sonunda ilçe göç vermeye başlamış ve 2022’de ilçenin nüfusu 30.616’ya düşmüştür.
Günümüzde sanayi, ticaret gibi ekonomik faaliyetlerin gelişmesinde önemli bir rol oynayan ulaşım ağları; İstanbul, Bursa, Adana, Gaziantep gibi kentlerin gelişmesine önemli katkı sağlamıştır.
3. İç ve Dış Göçler
Nüfus yoğunluklarının farklılık göstermesinde diğer bir etken göçlerdir. Ülkemizde tarım alanlarının sınırlı olduğu, iş imkânlarının gelişmediği yerler genellikle çok fazla göç verdiği için az nüfusludur. Özellikle 1950’li yıllarla birlikte tarımda makineleşmenin ve ulaşım koşullarının gelişmesinin de etkisiyle ülke içinde yoğun bir göç dalgası başlamıştır. Ayrıca tarihî süreçte ülkemize yurt dışından göçlerle gelenler, genellikle batı bölgelerine ve düz alanlara yerleştirilmiştir. Türkiye’den yurt dışına işçi olarak göç edenler ise genellikle kırsal alanlardan gitmişlerdir. Bu durum da nüfusun dengesiz dağılmasına yol açmıştır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Tutku Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 192 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.