Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Tutku Yayınları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 184

“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184 Tutku Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 184

Soru: Aşağıdaki tabloda bazı ülkelerin 2018 yılına ait nüfus özellikleri verilmiştir. Soruları tablodaki bilgilerden de yararlanarak cevaplayınız.

  • Cevap:

Soru: Nüfus artış hızları dikkate alındığında, bu ülkelerin gelecekte ne gibi nüfus sorunları yaşaması beklenir?

  • Cevap: Almanya ve Brezilya’da zamanla aktif nüfusa duyulan ihtiyaç artar. Özellikle Almanya’da nüfus hızla yaşlanır. Diğer ülkelerde tüketim artışı, kalkınma hızının düşüşü, kişi başına düşen millî gelirin azalması, işsizlik, gecekondulaşma ve temel ihtiyaçların karşılanabilmesi için daha fazla yatırıma ihtiyaç duyulması gibi sorunlar ortaya çıkar.

Soru: Tablodaki ülkeler sağlık hizmetleri ve yaşam standartları yönünden değerlendirildiğinde en fazla ve en az gelişmiş olanlar hangileridir?

  • Cevap: En fazla gelişmiş ülke Almanya, en az gelişmiş ülke Kenya’dır.

Soru: Tablodaki ülkelerden nüfusunun yaş ortalaması en fazla ve en az olanlar hangileridir? Ülkeleri, nüfusları en genç olandan en yaşlı olana doğru sıralayınız.

  • Cevap: Nüfusunun yaş ortalaması en fazla olan ülke Almanya, en az olan ise Kenya’dır. Tabloda yer alan ülkelerin nüfuslarının en genç olandan en yaşlı olana doğru sıralaması ise şu şekilde olmalıdır: Kenya, Hindistan, Türkiye, Brezilya ve Almanya.

Soru: Bir ülkede ortanca yaşın yüksek veya düşük olması, bize o ülkenin nüfusu ile ilgili hangi ipuçlarını vermektedir?

  • Cevap: Bir ülkede ortanca yaşın yüksek olması bize o ülkenin gelişmiş olduğunu; nüfus artış hızının düşük, ortalama yaşam süresinin ve yaşlı nüfusun fazla olduğunu gösterir. Ortanca yaşın düşük olması ise ülkenin yeterince gelişmediğini nüfus artış hızının yüksek, ortalama yaşam süresinin kısa olduğunu gösterir.

Soru: Hindistan’da bebek ölüm oranlarının Kenya’dan daha fazla olmasına rağmen Kenya’da nüfus artış hızının Hindistan’ın iki katından fazla olması nasıl açıklanabilir?

  • Cevap: Her iki ülkede bebek ölüm oranlarının birbirine çok yakın olmasına rağmen Kenya’da nüfus artış hızı Hindistan’ın iki katından fazladır. Bu durumu oluşturan temel faktör, Hindistan’ın verdiği göç miktarının Kenya’nın verdiği göçün iki katı olmasıdır.

Soru: Tablodaki göç veren ve göç alan ülkelerin ekonomik gelişmişlik açısından benzer ve farklı özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Göç alan ülkeler ekonomik yönden gelişmiş, göç veren ülkeler ise yeterince gelişememiştir.

Soru: Nüfusun yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde tablodaki ülkelerin 30 yıl sonra hangi nüfus sorunlarını yaşamaları beklenebilir

  • Cevap: 30 yıl sonra Almanya’da genç nüfus eksikliğinin çok fazla hissedileceği, yaşlı nüfus oranının daha da artacağı öngörülebilir. Diğer ülkeler içinde en fazla genç nüfus oranına sahip olan ülkelerin Kenya ve Hindistan olması beklenebilir.

Soru: Tablodaki ülkelerde çalışan nüfusun sektörel dağılımı dikkate alındığında ekonomik yönden en fazla ve en az gelişmiş ülkeler hangileridir?

  • Cevap: En fazla gelişmiş ülke Almanya, en az gelişmiş ülke Kenya’dır.

Soru: Hangi ülkelerin daha çok ham madde satın alıp sanayi ürünü ihraç etmesi beklenir? Niçin?

  • Cevap: Ekonomik yönden gelişmiş ülkeler daha çok ham madde alıp sanayi ürünü ihraç eder. Bu nedenle en fazla ham madde alıp sanayi ürünü satan ülke Almanya’dır.

10. Sınıf Tutku Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 184 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
2
confused
0
happy
0
love
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!