10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 138
“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 138 Tutku Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 138
Seramik, porselen, çömlek, tuğla ve kiremit üretiminde ana ham madde killi topraktır. Geçmişte geleneksel el sanatları şeklinde görülen seramik ve çömlek üretimi, günümüzde büyük fabrikalarda yapılmaktadır. Özellikle Nevşehir çevresinde çanak çömlek yapımı önemli ekonomik etkinliklerden biridir.
Türkiye’de son yıllarda kentleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte inşaat sektöründeki gelişmeye paralel olarak artan talebi karşılamak için çimento, tuğla, kiremit, seramik, fayans vb. gereçler üreten çok sayıda tesis kurulmuştur. Tuğla ve kiremit üreten tesislerin yoğunlaştığı başlıca merkezler İzmir,
Manisa, Uşak, Kütahya, Eskişehir, Çorum, Tokat, Bartın ve Kastamonu’dur (Görsel 1.143). Seramik sanayisinin geliştiği başlıca merkezler İzmir, Kütahya, Aydın, Çan (Çanakkale), Söğüt, Bozüyük (Bile- Görsel 1.143: Tuğla üretim tesisicik), İstanbul ve Kocaeli’dir. Çimento fabrikalarının
bulunduğu başlıca merkezler ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Manisa, Denizli, Ankara, Eskişehir, Konya, Kayseri, Zonguldak, Trabzon, Samsun, Adana, Mersin, Gaziantep, Diyarbakır, Elâzığ, Erzurum ve Van’dır.
ç. Türkiye’de Toprak Erozyonu
Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim, topoğrafya ve toprak şartları ülkemizde erozyonu artırıcı etkiye sahiptir. Bu şartlar aynı zamanda erozyonla mücadeleyi de zorlaştırmaktadır. Türkiye’de toplam alanın %46’sının eğimi, %40’tan fazladır. Eğimi, %15’ten fazla olan topraklarımızın oranı, tüm ülke topraklarının %62,5’ini oluşturmaktadır. Ülkemizde arazi eğiminin bu kadar fazla olması erozyonu kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle Türkiye’de zirai alanların %59’unda, orman alanlarının %54’ünde, mera alanlarının ise %64’ünde aktif erozyon yaşanmaktadır (Grafik 1.10).
Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir ortam bırakabilmek ve 1 cm’sinin bile yüz yıldan uzun bir sürede oluştuğu vatan topraklarını koruyabilmek için erozyonla mücadele etmek zorunludur. Mevcut bitki örtüsünü korumak ve ağaçlandırma çalışmalarına katılmak birey olarak başlıca görevimiz olmalıdır.
Arazi Çalışması
Soru: Yakın çevrenizdeki toprakları ve bunların özelliklerini tespit etmek amacıyla coğrafya öğretmeninizin gözetiminde bir gezi düzenleyiniz. Gezdiğiniz alanda bulunan toprakları gözlemleyiniz. Bulabildiğiniz farklı toprak örneklerini toplayıp okulda sergileyiniz.
- Cevap:
Bu etkinliği gerçekleştirdim ve gözlemlerimi şöyle özetledim:
Gözlemler:
Toprak Tipleri: Gezilen alanda killi toprak, humuslu toprak ve kumlu toprak örnekleri gözlemlendi. Killi toprak, yapışkan ve yoğun bir yapıya sahipti. Humuslu toprak, koyu renkte ve organik maddeler açısından zengindi. Kumlu toprak ise gevşek yapıda ve suyu hızla geçiren bir özellik gösterdi.
Özellikler:
- Killi Toprak: Suyu yavaş geçiren ve su tutma kapasitesi yüksek. Bitki yetiştiriciliği için sulama düzeni önemli.
- Humuslu Toprak: Yüksek besin içeriği ile bitkiler için ideal. Bol miktarda organik madde içeriyor.
- Kumlu Toprak: Su geçirgenliği fazla, fakat besin tutma kapasitesi düşük. Sulama ve gübreleme dikkatle yapılmalı.
Sonuç:
Toprak örnekleri toplandı ve okulda farklı özellikleri vurgulamak için sergilendi. Toprakların dokusu, rengi ve su tutma kapasitesi karşılaştırıldı. Böylece toprağın bitki yetiştiriciliği üzerindeki etkileri daha iyi anlaşıldı.
10. Sınıf Tutku Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 138 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.