10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 118
“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Tutku Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 118
Türkiye, dünyanın en hızlı akan nehirlerinden birkaçına sahip olmasına rağmen su rezervleri bakımından en alt sıralarda yer almaktadır. Ayrıca bu nehirler, nüfusun yoğun olduğu büyük şehirlerin uzağında kalmaktadır. Ülkemizde kullanılan suyun yaklaşık %73’ü tarımda tüketilirken %11’i sanayide ve yalnızca %16’sı evsel tüketimde harcanmaktadır (Grafik 1.7).
Küresel ısınma neticesinde yağışların azalması ve bilinçsiz tarımsal sulamanın etkisiyle Türkiye genelindeki birçok su kaynağının kuruduğu görülmekteki-. Ayrıca sulak alanların önemli bir kısmı kurutma, Grafik 1.7: Temiz ve tatlı su kaynaklarının sektörel doldurma ve su sistemlerine müdahale gibi nedenlerle ekolojik ve ekonomik işlevini yitirmektedir.
Çalışmalar Türkiye’nin, Avrupa ülkeleri arasında en üst düzeyde su güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Ülkemizin yoğun nüfuslu birçok bölgesi, yüksek ya da çok yüksek düzeyde su kıtlığı yaşayabilir. Artan nüfus ve yükselen sıcaklıklar ile ilişkili potansiyel kuraklık nedeniyle su kıtlığı yaşanması muhtemeldir. Uluslararası çalışmalarda yağışların %52 ile %61 arasında azalacağı sonucuna varılmıştır. Havzaların yüzey sularındaki azalmanın 2030’da %20, 2050’de %35 ve 2100’de %50 olacağı tahmin edilmektedir. Artan su kıtlığının Güney
Akdeniz’de de kurak alanların genişlemesine neden olacağı bildirilmiştir.
• Bulaşıkları elimizde değil bulaşık makinesinde yıkamalıyız. Elde yıkarken mümkün olduğunca az su ve deterjan kullanmalıyız.
• Çamaşır ve bulaşık makinelerini yeterince dolmadan çalıştırmamalıyız. Az kirli çamaşırlar ve bulaşıklar için makinelerin kısa yıkama programlarını tercih etmeliyiz.
• Sebze ve meyveleri suyu akıtarak yıkamak yerine, bir kabın içinde yıkamalıyız. Bu yöntemle 4 kişilik bir ailenin 1 yılda 18 ton su tasarrufu sağlayabileceği belirtiliyor (Bu yıkama suları daha sonra çiçekler için kullanılabilir.).
• Araba, halı vb. yıkarken hortum kullanarak suyu sürekli açık tutmamalıyız. Bu durum çok fazla su israfına neden olmaktadır.
• Banyoda suyun ısınmasını beklerken suyu bir kovaya doldurmalıyız.
• Duşta kalma süremizi sadece 1 dakika azaltarak kişi başına yıllık 18 ton su tasarrufu sağlayabiliriz.
• Sifonun bir kez çekilmesi ile ortalama 10 litre su harcanır. Gelişen teknoloji sayesinde, standart modellere göre %60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Bu modelleri tercih edebiliriz.
• Yüzümüzü ve ellerimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken musluğu açık bırakmamalıyız. Böylece dakikada yaklaşık 15-20 litre su (yılda 12 ton) tasarruf edebiliriz.
• Evde kullandığımız temizlik malzemeleri atık sularla birlikte nehirlere karışıp su kaynaklarını kirlettiğinden içinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik maddelerini kullanmalıyız.
• Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan ancak su basıncını artıran yeni sistemleri tercih etmeliyiz.
Çevreye karşı sorumluluk, vatan sevgisinin ve vatandaşlık şuurunun ifadesidir. Sürdürülebilir bir yaşam, sürdürülebilir bir dünya için gelecek nesillerin de hakkı olan temiz suyu korumak ve bilinçli kullanmak zorundayız.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Tutku Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.