10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22
“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 22 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 22
Kromozomlar, diploit hücrelerde birbirinin homoloğu şeklinde bulunur. Biri anneden diğeri babadan gelen, şekil ve büyüklük bakımından birbirine eşit olan, aynı kalıtsal özellikleri kontrol eden genleri taşıyan kromozomlara homolog kromozomlar denir. Bölünmeye hazırlanan hücrede her kromatin kendisini kopyalar. Kopyalanmış ikiz kromatinlerden her biri kromatit olarak adlandırılır. Kromozumu oluşturan ve genetik açıdan birbirinin kopyası olan bu kromatitlere kardeş kro- matitler denir. Kromozomlarda kardeş kromatitlerin birbirlerine en yakından tutunduğu bölgelere sentromer denir. Her kromatit için iğ ipliklerinin bağlandığı sentromer bölgesindeki özel protein yapılara ise kinetokor adı verilir (Görsel 1.5).
Kromozomları homolog çiftler hâlinde bulunduran (iki takım kromozom taşıyan) hücrelere diploit hücre denir, 2n ile gösterilir. İnsanda deri, karaciğer ve pankreas gibi vücut hücreleri ile eşey ana hücreleri diploit hücrelerdir. Kromozomları homolog çiftler hâlinde bulundurmayan (tek takım kromozom taşıyan) hücrelere ise haploit hücre adı verilir ve n ile gösterilir. İnsandaki yumurta ve sperm hücreleri, haploit hücrelerdir. İnsan vücut hücrelerinde 46 kromozom (2n = 46) bulunur. İnsandaki sperm ve yumurta hücreleri ise 23 kromozom (n = 23) taşır. Homolog kromozom çiftini oluşturan kromozomların biri anneden diğeri babadan gelir (Görsel 1.6).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 22 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.