Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 197

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 197

Endemik bitki türlerinden bazıları tıbbi ve aromatik (hoş kokulu) bitki, bazıları ise besin maddesi olarak tüketilmektedir. Örneğin kuzu göbeği gibi mantar türleri gıda olarak maddi değeri yüksek mantarlardır. Kuzu göbeği mantarı aynı zamanda ilaç sanayinde de kullanılmaktadır (Görsel 3.68). Kahramanmaraş ve Osmaniye orkideleri, ekonomik açıdan da çok değerli olup bu orkidelerin üretimi sağlanmaktadır (Görsel 3.69). Kahramanmaraş ilinde salep ve dondurma yapımında kullanılmaktadır. İlaç, gıda, koleksiyonculuk gibi alanlarda; biyolojik, biyotek- nolojik ve genetik çalışmalarda kullanılabilen endemik bitki ve hayvan türlerinin ekonomik değerleri oldukça yüksektir.

Biyolojik çeşitlilik ve endemik türler küresel ve millî bir mirastır. Endemik türleri gelecek kuşaklara aktarmak gerekmektedir. Çünkü bu türlerin birçoğu insan için besin ve ilaç kaynağıdır. Bu türlerden yaralanmak her kuşağın hakkıdır. Endemik türler, hem ülkeler bazında hem de uluslararası yasalarla koruma altına alınmaktadır. Doğadaki canlılardan bazıları çeşitli nedenle yok olmaktadır. Mevcut kaynaklarımızın korunması bu nedenle zorunludur. Endemik türlerin korunması ve sonraki nesillere kaybolmadan aktarılabilmesi için halkın da bilinçlendirilmesi gerekir. Bu konuda medya kuruluşları, basın yayın organları, üniversiteler ve gönüllü kuruluşlardan destek alınmalıdır.

İnsanlar yaşamlarını sürdürebilmek için beslenme, barınma gibi ihtiyaçlarını doğal kaynaklardan sağlamışlardır. Tarım, hayvancılık, kentleşme ve artan endüstriyel çalışmalarla doğaya hükmedilmeye başlanmıştır. Bugüne kadar birçok yanlış uygulama biyolojik çeşitliliğe zarar vermiştir. Tabiatta her canlının önemli işlevleri bulunmaktadır. Biyolojik çeşitliliğe ve ekosistemin doğal işleyişine saygı göstermek ve bunlara müdahaleden kaçınmak çok önemlidir. İnsan müdahaleleri sonucu yok olan canlı türleri, ekolojik dengenin bozulmasına yol açmaktadır. Bunların sonucunda da açlık, küresel iklim değişiklikleri, su ve diğer doğal kaynaklar için rekabet ortaya çıkabilir. Ülkemizde ve dünyada var olan tüm canlı ve cansız çevrenin korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bu nedenle her bir bireyin yaşadığı çevrenin düzenini bozmadan doğal kaynakların tüketimini kontrol altına alarak, biyolojik çeşitliliği koruyarak yaşamını sürdürmesi ve doğayı kirletmemesi gerekmektedir.

2014 yılında yayınlanan verilere göre ülkemizde şimdiye kadar tanımlanmış 11.707 tane (13 tane kibrit otu, 73 tane eğrelti otu, 42 tane açık tohumlu, 11.579 tane kapalı tohumlu) bitki türü vardır. Bunlardan 3.649 tanesi sadece ülkemizde yetişmektedir, kısaca endemiktir.

Soyu Tükenen Canlı Türlerinin Biyolojik Çeşitlilik Açısından Önemi

Biyolojik çeşitlilikte görülen azalma en fazla insan faaliyetleri sonucu gerçekleşmekte ve bunun sonucunda da en fazla insanlar için tehlike oluşturmaktadır. Biyolojik çeşitlilik tüm dünyanın ortak zenginliğidir. Günümüzde ihtiyaçların karşılanması ve gelecek kuşaklara biyolojik çeşitliliğin aktarılması ve korunması insan hayatının devamı için gereklidir. Ancak daha önceden soyu tükenen birçok canlı türü bulunmaktadır. Soyu tükenen bu canlı türlerinin yerini dolduracak başka canlı türlerinin olmaması durumunda ekolojik denge bozulmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 197 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!