Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150

BİLGİ KUTUSU

Ortanca bitkileri, topraktaki pH seviyesine göre renk değiştirir. Asidik ortamdakiler pembe, bazik ortamdakiler mavi, nötr ortamdakiler mor renk çiçek açar. Toprağın pH seviyesi 5,5’in altında olursa beyaz renkli çiçek açar. Ayrıca topraktaki alüminyum ve demir miktarı da çiçeğin renginin belirlenmesinde etkilidir.

pH: Enzimlerin çalışabildikleri uygun pH değerleri vardır. Canlıların enzim aktiviteleri belli bir pH aralığında gerçekleşir. Dolayısıyla canlıların bulundukları ortamın pH değeri, yaşamsal faaliyetlerin sürmesi açısından önemlidir. Denizlerin pH’ı ortalama 7,5-8,4’tür. Büyük alanları kapladığından genellikle pek değişmez. Ancak tatlısu ve toprak pH’ı, çevre koşullarının etkisiyle değişebilir. Kimyasal atıklar, tarım ilaçları, çöpler, kanalizasyon atıkları, asit yağmurları pH değerinin bozulmasına yol açan sebeplerdir. Ortamın pH’ı canlıların metabolik faaliyetlerini etkiler. pH, toprak ve suda yaşayan canlılarla bu canlıların beslenme şekillerini de etkiler.

Canlı Bileşenler (Biyotik Bileşenler)
Bir ekosistemde birbirlerini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen organizmaların tamamına canlı bileşenler adı verilir. Ekosistemlerde bulunan ve birbirleriyle doğrudan ya da dolaylı etkileşim içinde olan canlılar; üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar olmak üzere üç grupta incelenir. Ekosistemin devamlılığı, bu canlılar arasındaki ilişkinin devamlılığına bağlıdır.

Üreticilerin çoğunu fotosentez yapan canlılar (fotoototrof) oluşturur. Üretici canlılar ekosistemdeki biyotik bileşenlerin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Klorofil taşıyan yeşil bitkiler, öglena, alg gibi protistler ve si- yanobakteriler fotosentez ile ihtiyaç duydukları organik besin sentezini gerçekleştirir. Kemoototrof adı verilen bazı bakteri ve arkelerin birçoğu inorganik maddeleri oksitleyerek ürettikleri kimyasal enerji ile ATP sentezler ve bu ATP moleküllerini karbondioksitten organik madde sentezinde kullanırlar. Karbon kaynağı olarak sadece C02’nin formlarını kullanan canlılar ototroflar olarak adlandırılırlar.

Organik besin ihtiyacını diğer canlıları tüketerek sağlayan canlı türleri tüketiciler grubuna girer. Tüketici canlılar, ihtiyaç duydukları organik besinleri kendileri üretemez. Bazı canlılar, fotosentez yaparak organik madde sentezi gerçekleştirmenin yanı sıra dışarıdan organik madde alır. Bu canlı türleri hem üretici hem tüketici canlılar olarak adlandırılır.

Ayrıştırıcılar (saprotrof, çürükçül) ölü bitki ve hayvan atıklarını besin olarak tüketen canlılardır. Bitki ve hayvan atıklarını inorganik bileşenlere ayırarak madde döngülerinin devamını sağlayan ayrıştırıcılar da tüketici canlılardır.

Ekolojik Kavramlar

Ekoloji biliminde ortaya konan biyolojik spektrumun en alt biriminde tür yer alır. Ortak atadan gelen, yapı ve görev bakımından benzer özellikler gösteren, çiftleştiklerinde verimli döller oluşturan canlı grubuna tür denir. Aynı türe ait bireyler, kalıtsal varyasyonlardan dolayı tamamen birbirlerine benzemeyebilir. Bireyler çevrenin fiziksel ve kimyasal yapısından etkilenir. Dolayısıyla aynı türde yer alan bireyler arasında büyüklük, renk, görünüş gibi çeşitli karakterler bakımından farklılıklar bulunabilir. Örneğin evcil köpekler (Canis familiaris) aynı türdendir. Fakat evcil köpekler, farklı renk ve büyüklükte olabilmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!