Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 149

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 149 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 149

Vücut sıcaklığı çevreye bağlı olarak değişen hayvanlar için bulundukları ortamın sıcaklığı hayati önem taşır. Hayvan davranışlarının ortaya çıkmasında da sıcaklık değişimleri önemli bir yere sahiptir. Kuşların uygun sıcaklığın olduğu bölgelere göç etmesi (Görsel 3.10), farklı hayvan türlerinde sıcaklık değerlerine bağlı olarak üreme döneminin değişmesi, bazı canlıların kış uykusuna yatmaları, yuva yapmaları ve yuvalarında besin biriktirmeleri sıcaklığın etkilerine örnek verilebilir.

Bitkiler de yaşadıkları ortam şartlarına göre değişik adaptasyonlar geliştirir. Çölde yaşayan kaktüs gibi bitkilerin su depolamaları, iğne şeklinde olan yapraklara ve gelişmiş kök yapısına sahip olmaları bu duruma örnek verilebilir.

Su: Canlı yaşamının devamlılığı için suya gereksinim vardır. Bir bölgedeki suyun miktarı, o bölgedeki bitki örtüsünü ve canlıların yayılışlarını etkiler. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz sulak alan çeşitliliği bakımından dünyanın zengin ülkelerinden biridir. Sulak alanlardan olan akarsular ve göllerdeki yaşam üzerinde ışıkla birlikte sıcaklık da etkilidir (Görsel 3.11,3.12).

Bitkiler ve hayvanlar yaşadıkları çevredeki su miktarına bağlı olarak çeşitli adaptasyonlar geliştirir. Kurak bölgede yaşayan bitkiler; su kaybına daha dayanıklıdır, geniş ve derinlere inen kök sistemine sahiptir. Bu bitkiler yaprak yüzeyinde su kaybını azaltan kalın bir mumsu tabaka bulundurur. Bol yağışlı ve nemli bölgede yaşayan bitkiler ise geniş ve parçalı yapraklara sahiptir, yaprak yüzeyinde ince bir mum- su tabaka bulunur. Bu bitkilerin kök sistemleri toprağın yüzeyindedir. Çölde yaşayan develer, hörgüçlerinde yağ depolayarak enerji ve su ihtiyaçlarını karşılar.

Toprak ve Mineraller: Toprak, bazı hayvan ve mikroorganizmalar için yaşam alanıdır. Toprak, bitkilerin kökleriyle tutundukları su ve mineral ihtiyaçlarını karşıladıkları yaşam ortamıdır. Bu nedenle toprağın içerdiği mineral miktarı, hava ve su tutma kapasitesi gibi fiziksel özellikler bitki türlerinin dağılımını etkiler. Toprakta bulunan organik maddeler; mikroorganizmalar, ölü bitki ve hayvanlar ile canlı atıklarından oluşur. Organik atıklar parçalanınca humus meydana gelir. Böylece toprağın verimi artar. Ülkemiz toprak çeşitliliği yönünden çok zengindir. Toprak çeşitliliğinin fazla olması biyolojik çeşitliliği artırır. Ülkemizde Hasan Dağı (lav akıntısı), Nevşehir (volkan tüfleri), Nemrut Krater Gölü (Görsel 3.13) gibi farklı toprak yapısına sahip yerler bulunur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 149 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!