Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 148

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 148

Işık: Dünyanın enerji kaynağı Güneş’tir. Ototrof canlılar fotosentezle Güneş enerjisini kimyasal bağ enerjisine dönüştürür. Bu enerji organik bileşiklerin yapısındaki atomlar arası bağlarda kimyasal bağ enerjisi şeklinde depo edilir. Güneş ışığının dalga boyu ve şiddeti fotosentezin hızını etkiler. Gün ışığının süresi, aynı zamanda bitkilerde çiçeklen- meyi de etkiler. Örneğin çiğdem, ilkbaharda; kasımpatı, sonbaharda çiçek açar.

Güneş ışığının şiddeti, miktarı ve süresi bitkilerin uygun coğrafik alanlara yayılmasında etkilidir. Işık, hayvanların davranışı ve hareketi üzerinde de etkilidir. Bazı hayvanlar gündüz, bazıları ise gece aktiftir. Yarasa (Görsel 3.6), baykuş, köstebek, kirpi gibi hayvanlar gece; arı, çekirge, serçe (Görsel 3.7), kertenkele gibi hayvanlar gündüz aktiftir. Güneş ışığı; hayvanlarda üreme, göç etme, renk değiştirme gibi davranış değişikliklerine de yol açar. Hayvanlar genellikle ilkbahar döneminde ürer. Sucul ekosistemlerde Güneş ışığı ancak belirli derinliklere kadar ulaşabildiği için tür çeşitliliği ve sayısı sınırlıdır.

Sıcaklık: Canlıların yapısında bulunan ve kimyasal tepkimeleri hızlandıran enzimler, sıcaklık değişimlerinden etkilenir. Canlı sistemlerde enzimler olmadan hiçbir biyokimyasal tepkime gerçekleşmez. Bu nedenle enzimlerin çalışması için sıcaklığın belirli değerlerde olması gerekir. Sıcaklığın çok yüksek ya da çok düşük olması, enzimlerin çalışmasını olumsuz etkiler. Bu durum canlı türlerinin çeşitliliğini azaltır. Bitkilerin çimlenme ve çiçeklenme dönemleri sıcaklığa bağlı olarak değişiklik gösterir.

Hayvanlar büyüme, gelişme, üreme ve metabolik faaliyetleri sürdürebilmek için sıcaklığın uygun olduğu ortamlara ihtiyaç duyar. Yüksek sıcaklığın ve kuraklığın olduğu bölgelerde hayvanların su kaybı artar, metabolizmaları bu durumdan olumsuz etkilenir.

Sıcaklık artışı bazı hayvanlarda metabolizma hızını artır. Düşük sıcaklığın olduğu ortamlarda hayvanların vücut sıcaklıklarının korunması ve besin bulmaları zorlaşır. Bu durumlar hayvanların yayılışlarını sınırlandırır. Sıcaklık değişimlerine bağlı olarak hayvanlar, değişik adaptasyonlar sergiler. Örneğin çöl ile kutup tilkisi farklı vücut yapısına sahiptir. Kulak, kuyruk gibi vücut çıkıntılarının büyüklükleri ve kürk renkleri farklılık gösterir (Görsel 3.8, 3.9).

ARAŞTIRINIZ

Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklığın bitki dağılışı üzerindeki etkileri nelerdir?

  • Cevap: Ekvatordan kutuplara doğru sıcaklık azaldıkça bitki türleri ve bitki dağılışı da değişir. Ekvator bölgesinde sıcaklık yüksektir ve bu nedenle tropikal yağmur ormanları gibi sıcaklık ve nemin yüksek olduğu bitki toplulukları bulunur. Kutuplara doğru sıcaklık düştükçe ormanlar azalır ve çalılar ve otlaklar hakim olur. Bu bölgelerde soğuğa dayanıklı bitkiler ve likenler daha yaygın hale gelir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 148 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!