
10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108


“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 108
Cinsiyeti, babadan gelen eşey kromozomu belirler. Babadan Y kromozomu alan bireylerin cinsiyeti erkek, babadan X kromozomu alan bireylerin cinsiyeti kız olur. Kız ve erkek çocuğun dünyaya gelme ihtimali eşittir.
X ve Y kromozomlarının şekil ve büyüklükleri birbirinden farklıdır. Bu kromozomlar üzerinde homolog (eş) olan ve homolog olmayan bölgeler bulunur. Homolog olan bölgede aynı karakterlerle etki eden aleller bulunur. X ve Y kromozomlarının homolog bölgesinde taşınan özellikler, hem anneden hem babadan gelen iki alelle belirlenir. Tam renk körlüğü bu duruma örnektir.
X kromozomu, hem dişi hem erkekte bulunur. X kromozomu üzerinde bulunan genlerin kalıtımına X kromozomuna bağlı kalıtım denir. X kromozomunun Y ile homolog olmayan bölgesinde taşınan özellikler (X’e bağlı kalıtım) her iki cinsiyette de ortaya çıkabilir. Bu özellikler anneden hem erkek hem de kız çocuklarına aktarılır. Ancak dişilerde iki X kromozomu bulunduğundan iki alelle, erkeklerde bir X kromozomu bulunduğundan bir alelle belirlenir. Sadece Y kromozomu üzerinde bulunan genlerin kalıtımına ise Y kromozomuna bağlı kalıtım adı verilir. Y kromozomunun X kromozomu ile homolog olmayan bölgesinde taşınan özellikler, babadan gelen tek bir genle belirlenir (Tek alelle kontrol edilir.). Y kromozomuna bağlı bu özellikler dişilerde Y kromozomu olmadığından babadan sadece erkek çocuklarına aktarılır (Görsel 2.20).
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 108 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.