10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Tuna Matbaacılık
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 140 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları Tuna Matbaacılık
Arıtılmamış suların toprağa verilmesi hem toprağın hem de yer altı sularının kirlenmesine yol açmaktadır. Bu sular, sulama amacıyla kullanıldığında bakteri, virüs, parazit vb. birçok hastalık etmeni bitkilere ve toprakta yaşayan diğer canlılara taşınmaktadır. Ayrıca içme sularına karışarak içme suyunun da kirlenmesine neden olmaktadır. Arıtılmamış sularla sulanan topraklarda yetişen bitkilerin tüketilmesiyle kirlilik, biyobirikim yoluyla insanlara ulaşmakta ve çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir. Örneğin Trakya’da bulunan Ergene Nehri, binlerce sanayi kuruluşunun atıklarıyla kirletilmektedir (Görsel 3.29). Bu nehrin aktığı bölgelerde bulunan tarım arazileri de bu sularla sulandığından başta ağır metaller olmak üzere birçok kirletici madde besin yoluyla insanlara taşınmaktadır. Bu nedenle Trakya’da son yıllarda görülen kanser vakalarında çok fazla artış olduğu kaydedilmektedir.
Hızla artan nüfus, kentlere göçü de beraberinde getirmektedir. Göç alan şehirlerin plansız bir şekilde genişlemesi, başta toprak kirliliği olmak üzere birçok çevre sorununu da birlikte getirmektedir. Bu şekilde büyüyen kentlerde çoğunlukla tarıma elverişli araziler yapılaşmaya açılmakta ve konut, sanayi kuruluşu, alışveriş merkezi vb. yapıların inşası için kullanılmaktadır. Bu da verimli toprakların hızla azalmasına neden olmaktadır.
Erozyon
Toprak verimsizliğine neden olan etmenlerden biri de toprağın üst katmanının kaybıdır. Yeryüzünü ince bir tabaka hâlinde örten ve canlıların yaşaması için çok önemli olan toprak, bazı nedenlerle yer değiştirebilir. Toprakların çeşitli etkenlerle oluştukları yerlerden aşındırılması ve taşınması erozyon olarak tanımlanır. Toprağın yer değiştirmesi yağmur, rüzgâr, akarsular, yer çekimi, buzulların hareketi gibi nedenlerle gerçekleşir. Doğal ortamlarda erozyon belirli sınırlarda görülür ve doğal denge açısından sorun teşkil edecek boyutta olmaz. Ancak ormanlık alanların tahrip edilmesi, doğal bitki örtüsünün yok edilmesi, tarıma uygun olmayan arazilerde tarım yapılması, yanlış sulama yöntemleri vb. insan faaliyetleri nedeniyle erozyonun şiddeti artmakta ve toprak kayıpları çok ciddi boyutlara ulaşmaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 140 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.