10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları Tuna Matbaacılık
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 132 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları Tuna Matbaacılık
Hava kirliliğinin artmasına neden olan bir diğer etmen plansız sanayileşmedir. Sanayi kuruluşlarının yanlış yerlerde kurulması, eski teknolojilerin kullanılması ve atık gazların yeterince filtre edilmeden havaya bırakılması atmosferdeki karbondioksit ve diğer bazı gazların oranlarını artırmaktadır. Hava kirliliği canlıları ve doğayı tehdit eden önemli bir çevre sorunudur. Havadaki toz, kül, katran gibi maddeler solunum yoluyla akciğerlerin içine kadar girerek akciğer dokusunu tahrip eder. Hava kirliliği olan yerlerde yaşayan insanlarda alerjik astım, bronşit, akciğer kanseri vb. hastalıklar daha sık görülebilmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemi de etkilendiğinden bu insanların birçok hastalığa karşı direnci düşmektedir. Hava kirliliğinin özellikle çocuk, yaşlı ve solunum yolu hastalıkları olan insanları daha fazla etkilediği bilinmektedir. Öte yandan hava kirliliğine maruz kalan bitkilerin yapraklarını kaplayan zararlı maddeler, bitkilerin solunum ve terleme olaylarını engellemekte dolayısıyla büyüme ve gelişmelerini de yavaşlatmaktadır. Hava kirliliğinin etkileri arasında asit yağmurları ve küresel iklim değişikliği konularını ayrı başlıklar şeklinde işlemek daha yararlı olacaktır.
Asit Yağmurları
Asit yağmurlarının oluşmasında doğal etmenler olan volkanların ve çürüyen organik maddelerin etkisi vardır ancak insan faaliyetlerinin etkisi çok daha fazladır. Fosil yakıtların yanmasıyla atmosfere çok miktarda azot oksitleri (NO, NO2) ile kükürtdioksit (SO2) salınır. Bu maddeler atmosferde su buharı ve diğer bileşiklerle tepkimeye girerek değişik asidik bileşikler üretir. Bu asidik bileşiklerin en etkili olanları sülfürik asit (H2SO4) ve nitrik asittir (HNO3). Atmosferde oluşan asidik bileşikler yeryüzüne yağmur, kar, sis veya tortu, toz ve duman olarak düşebilir. Bu nedenle asit yağmurları “asit yağışları” olarak da adlandırılır. Yağmur, kar, sis şeklinde yeryüzüne ulaşan asidik bileşikler; düştüğü yerlere zarar verir. Yağışın asitlik derecesi arttıkça vereceği zarar da artar. Tortu şeklinde yeryüzüne inen asidik bileşikler ise düştükleri yerlere yapışarak zarara neden olur. Ayrıca yağmur yağdığında suyla birleşen bu bileşiklerin etkisi artacağından verecekleri zarar da artar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 132 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.