“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 124

Soru: a) Besin zincirinde her türün bulunduğu trofik basamak (beslenme basamağı) tüm ekosistemlerde aynı mıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Hayır. Bir canlının trofik basamağı, bulunduğu besin zincirinde hangi canlıyla beslendiğine göre değişebilir.

Soru: b) Kurguladığınız besin zincirindeki tüketicilerin beslenme çeşitleri nelerdir?

  • Cevap: Tavşan otçul, kurt ise etçildir.

Soru: c) Her basamaktaki enerji eldesinin farklı olmasının nedeni nedir?

  • Cevap: Her basamakta enerjinin bir kısmı canlıların yaşamsal faaliyetlerinde kullanılır ve ısı olarak çevreye verilir. Bu nedenle üst basamaklara daha az enerji aktarılır.

Soru: 7) Besin zincirini oluştururken nelere diklmt ettiniz? Grubunuzla oluşturduğunuz besin zincirini kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Canlıların birbirleriyle gerçek beslenme ilişkisi kurmasına ve enerjinin üreticiden tüketicilere doğru aktarılmasına dikkat ettik. Zincirimizde enerji yoncadan tavşana, tavşandan kurda aktarılır.

Soru: 8) Grupça oluşturduğunuz besin zincirlerini bir araya getirerek canlılar arasındaki beslenme ilişkilerini gösteren bir besin ağına dönüştürünüz.

  • Cevap: Farklı besin zincirlerini birleştirerek bir canlının birden fazla canlıyla beslenme ilişkisini gösteren besin ağı oluşturduk.

Soru: 9) Besin ağlarındaki ilişki örüntülerini benzerlik ve farklılıklarını dikkate alarak (trofik yapı düzeni, enerjinin akış yönü, bir türün birden fazla türle ilişkide olması vb.) tanımlayınız.

  • Cevap: Besin ağlarında enerji üreticilerden tüketicilere doğru aktarılır ve bir canlı birden fazla canlıyla beslenme ilişkisi kurabilir. Bu nedenle besin ağı, besin zincirinden daha karmaşıktır.

Soru: 10) Tanımladığınız örüntüleri kullanarak ekosistemlerdeki enerji akışı hakkında genellemeler yapınız. Bu süreçte çeşitli dijital uygulamalardan yararlanabilirsiniz.

  • Cevap: Ekosistemlerde enerjinin temel kaynağı Güneş’tir ve enerji tek yönlü akar. Trofik basamaklarda yukarı çıkıldıkça kullanılabilir enerji azalır.

Soru: 11) Yaptığınız genellemelerden hareketle enerji piramidi oluşturunuz.

  • Cevap: Enerji piramidini alttan üste doğru üretici
    → birincil tüketici
    → ikincil tüketici
    şeklinde oluşturduk. Üst basamaklara çıkıldıkça enerji miktarı azalır.

Soru: 12) Oluşturduğunuz enerji piramidinde trofik basamaklarda hangi canlılar yer almaktadır?Açıklayınız.

  • Cevap: Piramidin birinci basamağında yonca, ikinci basamağında tavşan, üçüncü basamağında kurt yer alır.

Soru: 13) Oluşturduğunuz enerji piramidindeki organizmaların görevi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Üreticiler Güneş enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürür, tüketiciler bu enerjiyi beslenme yoluyla alır. Ayrıştırıcılar ise organik maddeleri parçalayarak maddelerin yeniden kullanılmasını sağlar.

Soru: 14) Oluşturduğunuz enerji piramidini diğer gruplarla paylaşınız ve piramitlerinizi diğer grupların piramitleriyle karşılaştırarak belirlediğiniz benzerlik ve farklılıkları aşağıdaki tabloya yazınız.

  • Cevap:

Benzerlikler: Piramitlerde üreticiler alt basamakta bulunur ve yukarı doğru enerji azalır.Farklılıklar: Piramitlerde kullanılan canlı türleri ve trofik basamak sayıları farklı olabilir.

Soru: 15) Enerji akışıyla ilgili oluşturduğunuz örüntüleri kullanarak "biyolojik birikim" kavramını tanımlayınız.

  • Cevap: Biyolojik birikim, canlıların vücuduna giren bazı zararlı maddelerin besin zinciri boyunca üst trofik basamaklara çıkıldıkça daha yüksek miktarda birikmesidir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.