10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 84
“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 84
Eşey kromozomları, eşeyi belirlemenin yanı sıra eşeyle ilgili olmayan pek çok karakterle ilgili genleri de taşır. Otozomlarda kalıtılan bir özellik, dişi ve erkekte aynı kurallara göre kalıtılırken gonozomlar- da taşınan özellikler için durum böyle değildir. Go- nozom çeşitlerindeki farklılıktan dolayı eşeye bağlı kalıtılan özellikler dişi ve erkeklerde farklı oranlarda ortaya çıkar. Eşey kromozomlarıyla dölden döle taşınan genlerin oluşturdukları karakterlere eşeye bağlı karakterler denir.
Bildiğiniz gibi insanda, erkek uzun bir X ve kısa bir Y kromozomu taşırken dişilerde aynı yapıda iki X kromozomu bulunur. X ile Y kromozomunun homolog olmayan bölgeleri vardır. X kromozomu üzerindeki pek çok genin Y kromozomu üzerinde aleli yoktur. Şekil 2.17’de X ve Y’nin homolog olan ve olmayan bölgelerinde taşınan genlere örnekler verilmiştir. Y kromozomunun X ile homolog olmayan bölgesinde ise cinsiyet belirleyici SRY geni bulunur. SRY geni erkekte cinsiyetin belirlenmesinde daha anne karnındayken üreme organlarının gelişimini uyararak birinci derecede rol oynamaktadır. Eşeye bağlı karakterlerin de gelişimi erkek ve dişi eşey organlarından salgılanan hormonlarla meydana geldiği için bu kromozomlar ikincil eşeysel karakterlerin gelişiminde de rol oynar.
a. X Kromozomuna Bağlı Kalıtım
X kromozomunda bulunan ve çekinik alelle taşınan bir özellik düşünelim. Bir dişi sadece homozigot durumda bu özelliği fenotipinde gösterebilir. Erkeklerde ise durum farklıdır. Annesinden çekinik aleli alan her erkek bu özelliği fenotipinde gösterir. Bu nedenle X’e bağlı kalıtılan özelliklere, erkeklerde dişilere göre daha sık rastlanır.
Renk körlüğü ve hemofili insanlarda X kromozomunda taşınan ve eşeye bağlı olarak ortaya çıkan kalıtsal hastalıklardır.
Renk körlüğü: X’e bağlı kalıtım gösteren genetik bozukluklardan biridir. Gözümüzün iç yapısında, kırmızı, yeşil ve mavi rengi algılayan üç çeşit reseptör (algılayıcı hücre) bulunur. Bunlardan en az birinin bozukluğunda belirli renkler ayırt edilemez.
Renk körlüğü, kısmi ve tam renk körlüğü olmak üzere iki çeşittir. Tam renk körlüğünde kişide tüm renkleri algılayan hücreler bozuktur ve hiçbir renk algılanamaz. Çok nadir olarak ortaya çıkar. Kısmi renk körlüğünün ise çeşitli tipleri vardır. Mavi renk körlüğü nadiren görülen bir renk körlüğü tipidir. En yaygın görülen kısmi renk körlüğü, kırmızı-yeşil renk körlüğüdür. Bu bozukluğa sahip bireyler kırmızı ve yeşil renkleri ayırt edemezler.
Renk körlüğü basit renk ayrım testleri ile saptanabilir. Şekil 2.18’de bu amaçla kullanılan kartlardan bazıları görülmektedir. Normal görüşlü bireyler kartta “7” rakamını okurken kırmızı-yeşil renk körleri bu rakamı okuyamaz.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 84 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.