10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 82
“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 82
Tavşanlarda bir alel çifti kılların rengini, diğer bir çift de tüylerin uzunluğunu belirlemektedir. Bunlardan baskın B geni benekli renkliliği, çekinik b geni de düz renkliliği; baskın K geni kısa tüylülüğü, çekinik k geni de uzun tüylülüğü meydana getirmektedir. B ve K genleri bir homolog kromozom, bunların alelleri olan b ve k genleri ise diğer homolog kromozom üzerinde taşınmaktadır.
Yukarıda verilen bilgilere göre her iki karakter bakımından da heterozigot bir tavşanın oluşturabileceği gamet çeşidi sayısını bulunuz. (Krossing over gerçekleşmiyor.)
Soruda verilen genotip, yanda gösterilmiştir.
Genler aynı kromozom üzerinde (bağlı genler) ise bunlar tek bir heterozigot olarak kabul edilir.
Gamet çeşidi sayısı, 21 = 2 olarak hesaplanır.
III. Krossing Over ve Kromozom Haritaları
Mayoz bölünme sonucu oluşan gametlerde bağlı genlerin her zaman bir arada kalmadığı gözlenir. Mayoz bölünmenin profaz I evresinde, kromozomlardan kopan parçaların karşılıklı olarak yer değiştirebildiğini hatırlayalım. Krossing over adı verilen bu olayda alellerin yeniden dizilişi gerçekleşir. Buna rekombinasyon adı verilir.
Şekil 2.14’te verilen örnekte homolog kromozom çiftinden birisi A, B genlerini; diğeri ise bunların alelleri olan a, b genlerini taşımaktadır. Eğer krossing over olmazsa gametlere A ile B ve a ile b genleri bir arada gidecektir. Şekil 2.14’te görüldüğü gibi parça değişiminin olduğu kromozom kısmında B ve b genleri bulunmaktadır. Parça değişimi gerçekleşirse bu durumda gametlere A geni ile b geni ya da a ile B geni birlikte geçebilecektir. Böylece dört tip gamet ve bu gametlere bağlı olarak da dört farklı fenotip oluşabilecektir. Bu durum, krossing over olayının genetik çeşitliliği nasıl artırdığını açıklar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 82 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.