Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 65

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 65 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 65

Mendel’in yaptığı çaprazlama sonucunda cevaplaması gereken soru şudur: F1 kuşağının tamamı mor renkli çiçeklere sahip olmasına rağmen mor çiçekli bezelyelerin kendi aralarında çaprazlanması sonucu tekrar beyaz çiçekli bitkiler nasıl oluşur? F2 kuşağında ortaya çıkan durum, beyaz renkli çiçek özelliğinin F1 kuşağındaki bireylerin kalıtsal yapısında olduğunu ancak saklı kaldığını göstermektedir.

Mendel, daha önce belirttiğimiz bezelyelerdeki yedi farklı karakterin her biri için üç kuşak boyunca çaprazlamalar yapmıştır. Mendel, incelediği diğer altı karakter için de aynı deneyleri yaparak aynı sonuçlara ulaşmıştır.

Binlerce bitki ile yaptığı deney sonuçlarını derleyen Mendel, özelliklerin ifade edilen ve gizli kalanlar olmak üzere ikiye ayrıldığı sonucuna varmıştır. Mendel bunları sırasıyla baskın ve çekinik olarak adlandırmıştır. Melezlemede çekinik özelliklerin gizli kaldığını, baskın özelliklerin ise ortaya çıktığını belirtmiştir. Örneğin beyaz çiçek rengi çekinik bir özellik iken mor çiçek rengi baskın bir özelliktir.

Mendel’in genetik çaprazlamalar yaparak ulaştığı sonuçları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

• Baskınlık (dominansi) ilkesi: Karakterlerin ebeveynlerden yavrulara geçmesini sağlayan belirli birim faktörler vardır. Bir bireyde her karakter için birbirine benzer ya da farklı olan bir çift faktör bulunur.

Eğer bir karakter için iki faktör de aynı bireyde bulunuyorsa bunlardan yalnızca biri kendisini belli eder.

• Ayrılma ilkesi: Bir karakterden sorumlu faktörlerden her biri eşit olasılıkla birbirinden ayrılarak farklı gametlere geçer.

• Bağımsız dağılım ilkesi: Melezlerin kendi aralarında çaprazlanmasıyla belirli özelliklerin önceden tahmin edilen oranlarda ortaya çıkması, gametlerin rastgele birleştiğini gösterir.

Mendel’in yaşadığı dönemde gen ve kromozom kavramlarının henüz bilinmediğine değinmiştik.

Bununla birlikte Mendel’in ulaştığı sonuçlar, daha sonra ayrıntılı olarak ele alacağımız kalıtımın kromo- zomal teorisi ile ilgili birçok gerçeği açıklamaktadır.

Mendel’in o gün için birim veya eleman adını verdiği terimlerin günümüzdeki karşılığının gen olduğunu ve her karakterin bir çift gen tarafından kontrol edildiğini biliyoruz.

Gen, canlının kalıtsal özelliklerinden herhangi birini taşıyan nükleotit dizisidir. Bir gende yaklaşık 1500 nükleotit bulunur.

Fenotipte her zaman etkisini gösteren alel, baskın (dominant) olarak adlandırılır. Baskın alel ile birlikteyken etkisi gözlenmeyen alel ise çekinik (resesif) adını alır.

Görsel 2.4’te anne ve babada görülmeyen çekinik bir özelliğin çocukta ortaya çıkışına bir örnek verilmiştir. Albinoluk çekinik alelle taşınan bir özelliktir. Görseldeki iki albino kardeşin ailesindeki diğer bireyler normal deri rengine sahiptir. Bu durumda anne ve baba çekinik aleli taşımaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 65 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!