Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 32

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 32

Birçok türde partenogenez ve eşeyli üreme birlikte görülür. Bazı canlılarda bu iki üreme olayı dönüşümlü olarak gerçekleşir. Örneğin su pirelerinde besin, sıcaklık vb. yönünden uygun koşullarda yumurtalar döllenmeden gelişir. Bu yumurtalardan haploit bireyler meydana gelir. Böylece olumlu çevre koşullarında birey sayısı partenogenezle hızla artırılır.
Olumsuz koşullarda ise dayanıklı bireylerin oluşturulması eşeyli üreme ile sağlanır.

Omurgalılardan bazı balık, kurbağa ve kertenkele türlerinde de partenogenez görülebilir.

Görsel 1.5’te görülen kamçı kuyruklu kertenkelelerin bazı türlerinde üreme sadece partenogenezle olur. Bunların popülasyonlarında erkek bireye rastlanmaz. Dişilerin oluşturdukları yumurtalar, döllenmeden gelişerek yeni dişi bireyleri meydana getirir.

VI. Vejetatif Üreme

Bitkiler âleminde görülen çeşitli üreme şekillerinden biri de vejetatif üreme adı verilen eşeysiz üremedir. Vejetatif üreme bitkilerin yaprak, kök ve gövde gibi vejetatif organlarının belli kısımlarından ana bitkiyle aynı genetik yapıya sahip yeni bireylerin oluşmasıdır. Ana bitkiden ayrılan doku ya da organ parçası mitozla gelişerek yeni ve bağımsız bir bitki oluşturur. Bu şekilde genetik çeşitlilik olmadan tek bir bireyden birbirinin genetik kopyası olan çok sayıda bitki üremiş olur.

Bir menekşe bitkisinden bir yaprak koparıp yeni bir saksıya dikerek bu bitkinin aynısından elde edebileceğinizi biliyorsunuzdur. Bir bitkinin yaprak, gövde veya kökünden alınan ve yeni bir bitki üretme potansiyelindeki parçalarına çelik adı verilir. Bu parçalar kullanılarak yapılan vejetatif üreme biçimine ise çelikle üreme denir. Özellikle süs bitkileri ve meyve ağaçlarının üretiminde çelikle üremeden faydalanılır.

Çelikle üremenin bir başka biçimi de aşılama adını alır. Aşılama, iki bitki parçasını bir bitkiymiş gibi kaynaşacak ve büyümeye devam edecek şekilde birleştirme tekniğidir.

Daldırma, bitkisel üretimde çok eskiden bu yana kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde ana bitkinin dalları, kendisinden ayrılmadan toprağa gömülür. Toprağa gömülen kısım köklendikten sonra yeni bir bitki elde etmek amacıyla ana bitkiden kesilerek ayrılır. Genel olarak dallarından köklenebilen gül, hanımeli, incir, yasemin, manolya, morsalkım gibi bitkiler daldırma ile üretilebilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 32 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!