Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 21

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 21

C. Hücre Döngüsünün Evreleri

Bir hücrenin, mitoz bölünme sırasında belirli aralıklarla fotoğrafını çekebilseydik kromozomların ve hücresel yapıların birbirinden farklı görünümlerini elde ederdik. Hücrenin bölünmeye hazırlandığı evre interfaz, çekirdek ve sitoplazma bölünmelerinin gerçekleştiği evre ise mitotik evre olarak adlandırılır. Mitotik evrede önce hücrenin çekirdeği bölünür. Bu evre mitozdur. Mitoz; profaz, metafaz, anafaz ve telofaz olmak üzere dört evrede tamamlanır. Daha sonra sitoplazma bölünür. Bu evre ise sitokinezdir.

Şimdi, mitozun her bir evresinde gerçekleşen olayları sırasıyla açıklayalım.

Daha önce değindiğimiz gibi hücre döngüsünün büyük bölümü interfazda geçer. Bu evrede hücrenin çekirdeği belirgindir.

DNA, kromatin iplik hâlinde çekirdekte dağılmıştır. Hücre bölünmesi için gerekli olan protein, ATP ve diğer bileşikler bu evrede sentezlenir. Hücrede büyüme ve hacim artışı gözlenir.

interfaz sırasında DNA miktarı iki katına çıkar. Organel sentezi de bu evrede gerçekleşir. Özellikle enerji üretiminden sorumlu mitokondri ve protein sentezleyen ribozom gibi organellerin sayısı artar.

Hayvan hücrelerinde kromozomların ayrılmasında rol alan sentrozom (sentriyoller) bu evrede kendini eşler. Daha sonra hücre, bölünme süreci olan mitotik faza girer. Şekil 1.3’te interfaz evresindeki bir hücrenin görünümü ve eşlenmiş sentriyoller görülmektedir.

Mitotik faz bölünme evresidir. Hücre çekirdeğinin bölündüğü mitoz ve sitoplazmanın bölündüğü sitokinez olmak üzere iki evreden oluşur.

Bu evrede hücrede iki çekirdek oluşmuş olur. Bu olay birbirini izleyen dört evrede incelenir.

Profaz: Çekirdek zarı ve çekirdekçik eriyerek kaybolmaya başlar. Çekirdek içinde yer alan kromatin iplikler yoğunlaşarak her biri iki kardeş kromatitten oluşan kromozomlar hâlinde belirginleşir. Sentriyoller birbirinden ayrılarak hücrenin kutuplarına doğru hareket eder. Aralarında, mikrotübül organize edici merkez tarafından kontrol edilen iğ iplikleri oluşmaya başlar. Şekil 1.4 ve 1.5 üzerinde profaz evresinin başlangıcı ve sonunu inceleyerek bu evrede gerçekleşen olayları daha iyi kavrayabiliriz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 21 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!