10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 160
“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 160
Endemizm; belirli bir canlı grubunun, örneğin bir türün, sadece belirli bir bölgede bulunması durumudur. Yeryüzünün yalnızca belirli bölgelerinde yayılış gösteren canlı grupları endemik olarak adlandırılır. Türkiye biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir ülke olmanın yanı sıra yüksek bir endemizm oranına da sahiptir. Bir ülkenin biyolojik çeşitliliği, içerdiği nadir ve endemik türlerin çokluğu ile önem kazanır. Örneğin ülkemizdeki bitki türlerinin yaklaşık üçte biri endemiktir. Her yıl çok sayıda tür buna eklenmektedir. Biyolojik çeşitlilik ve endemik türler hem küresel hem de millî bir mirastır.
Endemik türlerden bazıları birçok bölgemizde görülmekte iken bazıları sadece küçük bir coğrafi alanda yetişebilmektedir. Özellikle dar yayılışlı endemik türlerin yaşam alanlarının tahrip olması, bu canlıların sayılarının azalmasına neden olmaktadır.
Biyolojik çeşitlilik her ülke için canlı doğal kaynak zenginliği olduğundan ekonomik kalkınma açısından büyük önem taşımaktadır. Çünkü ülkelerin ekonomisi kaçınılmaz olarak doğal kaynaklara dayanmaktadır. İnsanlığın geleceği, büyük ölçüde biyolojik çeşitliliğin korunmasına ve değerlendirilmesine bağlıdır.
Endemik bitkilerin çoğu, ekonomik önem taşımaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkiler bitki çayları yapımında, ilaç ve kozmetik endüstrisinde kullanılmaktadır. Görsel 3.44’teki orkide bitkisinin kök yumrularından dondurma ve tatlı yapımında kullanılan salep elde edilir. Avrupa ve Orta Doğu’da en fazla orkide çeşidi Türkiye’de bulunmaktadır. Bilinçsizce toplanmaları nedeniyle son yıllarda yabani orkidelerin nesilleri tehlike altındadır.
Hayvanlar için de durum pek farklı değildir. Birecik’in simgesi kelaynaklar, Fırat ve Dicle havzalarında yaşayan Fırat kaplumbağası, Akdeniz foku, Çoruh engereği, Burdur Gölü’nün simgesi dikkuyruk bunlardan sadece birkaçıdır.
Görsel 3.45’teki inci kefali, Van Gölü’nün tuzlu ve yüksek derecede sodalı sularında yaşayan endemik bir balık türüdür. Bölge halkı tarafından hem besin olarak tüketilmekte hem de satışı yapılmaktadır. Bu nedenle önemli bir gelir kaynağıdır.
Türkiye’nin güneybatı bölümünde yayılış gösteren sığla (günlük) ağacı, nesli tehlike altındaki bir türdür. Odunlaşmış gövdesi üzerindeki balsam kanallarından elde edilen uçucu yağlar, parfümeri sanayisinde kullanılmaktadır ve özellikle yerel halk için ekonomik değeri vardır.
Bunlardan başka ana vatanı Türkiye olmakla birlikte ekonomik önemi olan bazı canlılar diğer ülkelere götürülerek yetiştirilmiştir. Örneğin Görsel 3.46’daki buğday bitkisi Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde ilk defa kültüre alınmış, daha sonra dünyanın başka ülkelerine götürülmüştür. Arpa, pancar, nohut, armut, badem, siklamen, lale gibi bitkiler ile sülün ve alageyik gibi hayvanlar bu canlılardan bazılarıdır. Ayrıca ülkemizde, endemik olmamakla birlikte küresel ölçekte nesli tehlike altındaki pek çok bitki ve hayvan türü de bulunmaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 160 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.