Evvel Cevap
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 145
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 145

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 145

3.2.2. Biyosferdeki Ayak İzlerimiz

Doğal yaşam alanlarını tehdit eden en büyük faktör insan olduğuna göre çevrenin korunması da yine insan eliyle olacaktır. Bu amaçla doğal yaşam alanlarının korunmasındaki sorumluluğumuzu anlamalı ve diğer insanlara da anlatmalıyız. Su, toprak, hava gibi doğal kaynakları yeryüzündeki diğer canlılarla paylaştığımızı kavramazsak yaban hayatının tahrip olması kaçınılmazdır.

Buraya kadar öğrendiğiniz bilgilerin ışığında, güncel çevre sorunlarının ortaya çıkmasında bireysel rolünüzün ne olduğunu düşünüyorsunuz? Günlük hayatınızda kullandığımız kâğıt, ahşap gibi ürünlerden tutun da tükettiğimiz besin maddelerine kadar birçok ürün doğadan elde edilirken doğal yaşam alanlarına zarar verildiğini söyleyebilir miyiz? Doğal yaşam alanları üzerinde kendi payımıza düşen tahribatı azaltmak ve yaban hayatının korunmasına katkıda bulunmak için nasıl bir tutum sergilemeliyiz?

Doğal kaynakların kullanımı konusunda yeni yerleşmeye başlamış bir kavram olan ekolojik ayak izi kavramı, yukarıdaki soruların cevaplanmasını kolaylaştırmaktadır. Yaşamsal faaliyetlerimiz için doğada kullanılan alanların tamamı biyosferde bir etki bırakır. Bir insanın ya da toplumun üretim ve tüketimleri sonucunda oluşan etkilerin toplamı onun ekolojik ayak izini oluşturur.

Ekolojik ayak izi, insanların talep ettiği ekolojik hizmetlerin sağlanması için kullanılan alanların bir ölçütüdür. Tarımsal üretim, otlatma, yapılaşma, balıkçılık ve orman ürünleri üretimi için gereken biyolojik olarak üretken bütün alanlar (biyolojik kapasite) bu hesaba dâhildir. Şekil 3.13’te ekolojik ayak izini oluşturan bu bileşenler gösterilmiştir.

Çevreye küresel boyutta zarar veren üretim ve tüketim faaliyetlerinin neler olduğunu araştırınız. Tükettiğiniz tüm ürünler ve enerjiyi düşündüğünüzde sizin Dünya üzerindeki ekolojik ayak izinizin büyüklüğü hakkında ne düşünüyorsunuz? Araştırma sonuçlarınızı sınıfınızda sözlü olarak sununuz ve tartışınız.

  • Cevap: Küresel boyutta, fosil yakıtların yakılması, aşırı tüketim, ormanların kesilmesi ve atık üretimi, çevreye zarar veren ana üretim ve tüketim faaliyetlerindendir. Tükettiğimiz ürünler ve enerji düşünüldüğünde, çoğu kişi farkında olmadan geniş bir ekolojik ayak izine sahip olabilir. Bireysel tüketim alışkanlıklarımızın sürdürülebilirlikle uyumlu olup olmadığını sorgulamalı ve gerektiğinde değişiklik yapmalıyız.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 145 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum