Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 128

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 128

C. Besin Piramidi

Ekosistemlerdeki madde ve enerji akışını göstermenin bir başka yolu da besin ya da enerji piramitleridir. Piramidin tabanında birinci besin basamağını oluşturan üreticiler yer alır. Piramidin diğer katlarında ise tüketiciler yer alır. Canlıların bulunduğu her basamak trofik düzey (beslenme basamağı) olarak adlandırılır. Besin piramitlerindeki her basamakta, orada yer alan canlı grubuna bir alt trofik düzeyden aktarılan enerji gösterilir.

iz gibi canlılar besinlerle aldıkları enerjyi solunum, hareket gibi yaşamsal faaliyetlerinde kullanır. Besin piramidinde bir basamaktan diğerine enerji aktarılırken bir miktar enerji canlıların vücut ısısı şeklinde çevreye yayılır. Bir miktar enerji de canlının yaşamsal faaliyetlerinde kullanılır. Şekil 3.5’te verilen besin piramidi, enerjinin yukarı doğru her trofik düzeyde düşüşünü göstermektedir.

Besin piramitleri, bize ekosistem hakkında farklı bilgiler verecek şekilde de çizilebilir. Bunlardan biri de biyokütle piramitleridir.

Bir türe veya çeşitli türlerden oluşan bir canlı grubuna ait organizmaların belirli bir zamanda sahip olduğu toplam kütle biyokütle olarak adlandırılır. Genellikle bir basamaktaki organizmaların biyokütlesinin yaklaşık %10’u bir sonraki basamağa geçer. Şekil 3.6’daki biyokütle piramidini inceleyelim. Görüldüğü gibi 100 kg bitkisel besin ile 10 kg biyokütleye sahip otçul canlının besin gereksinimi karşılanmakta, bu da ancak 1 kg’lık etçil canlının biyokütlesinin oluşması için yeterli olmaktadır.

Ç. Biyolojik Birikim

İnsanlar; tekstil, plastik gibi endüstrilerde, temizlikte ve tarımda yüzlerce çeşit kimyasal madde kullanırlar. Bu kimyasal maddelerin bir kısmı bilinçsizce kullanılır ve herhangi bir arıtma olmadan toprağa ya da suya verilir. Birçoğu mikroorganizmalarca parçalanamayan bu zararlı maddeler, topraktan ve sudan üretici canlıların vücuduna geçer; su ve besinlerle tüketiciler tarafından alınır.

Canlılar, beslenme faliyetleri sırasında ortamdaki zararlı maddeleri de alır. Bunlara örnek olarak cıva ve kadmiyum gibi ağır metaller, bazı böcek öldürücü kimyasallar verilebilir. Bu zehirli maddelerin bazıları vücutta etkisiz hâle getirilebilir veya boşaltım yoluyla dışarı atılabilir. Ancak bazı zararlı bileşikler vücuttan atılamaz ve yağ doku gibi belirli dokularda birikir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 128 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!