Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 119

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 119

ç. Su

Su canlılar için fizyolojik bir gereksinimdir. Suyun kendine özgü kimyasal yapısı ve özellikleri enzimlerin çalışması, taşıma, boşaltım gibi metabolik olaylar için bu maddenin vazgeçilmez olmasına neden olur. Su, canlıların gelişimini ve dağılımını etkileyen önemli bir abiyotik faktördür.

Yeryüzündeki suyun %96,5’i denizlerdedir. Geri kalan kısmı ise göl, akarsu, yer altı suyu şeklinde (tatlı su olarak) bulunur. Deniz, göl gibi sucul ekosistemlerde yaşayan canlılar, hücre içindeki osmotik dengeyi korumaya çalışır. Tuzlu sulardaki canlılar su kaybını, tatlı sulardakiler ise hücreye fazla su girmesini engelleyecek adaptasyonlara sahiptir. Bu duruma tuzlu su balıklarında solungaçlardan tuz atılması, tatlı suda yaşayan bir hücrelilerde ise kontraktil kofullardan su atılması örnek verilebilir. Buna göre tuzlu su ve tatlı su ekosistemlerinde birbirinden farklı özelliklere sahip bitki ve hayvanlar yaşar.

Görsel 3.6’da görüldüğü gibi su kaynakları karasal ekosistemlerde belirli alanlarda bulunur ve sınırlıdır. Karadaki canlılar boşaltım ile su kaybeder. Bunlarda su kaybına karşı çeşitli adaptasyonlar mevcuttur. Kurak yaşam ortamlarında bu ortamlara uyabilen sınırlı sayıda bitki ve hayvan yaşamını sürdürür. Örneğin kurak ekosistemlerin en sık rastlanan canlılarından olan böcek ve sürüngenler, buharlaşmayı önleyen pul, plaka gibi vücut örtülerine sahiptir. Bu canlılar, su bakımından fakir boşaltım maddeleri ile su kaybını en aza indirir.

d. Ortam pH’si

Sudaki hidrojen iyonlarının konsantrasyonunu ifade eden pH, asitlik ya da bazlığın bir göstergesidir. Bildiğiniz gibi bir çözeltinin pH’si, 0 ile 14 arasında değerler alır. pH 7 değeri nötrdür. pH 7’nin altına indikçe asitlik, üzerine çıktıkça bazlık artar.

pH, sudaki birçok kimyasal ve biyolojik olayı etkiler. Bu nedenle sucul ekosistemlerdeki türlerin dağılımını sınırlayan en önemli abiyotik faktörlerden biridir. Deniz suyunun pH’si çoğunlukla değişmez. Ancak tatlı su ve toprakta pH değerleri daha değişkendir. Bunun başlıca nedenleri arasında fabrika atıklarının arıtılmadan sulara verilmesi, kanalizasyonların boşaltılması ve tarım ilaçları gibi toprağa verilen kirleticilerin sucul ekosistemlere taşınması sayılabilir. Görsel 3.7’de çeşitli atık suların su kaynaklarına verilişi görülmektedir.

Tatlı sulardaki pH değerinin 6.5 ile 9 arasında değişmesi doğal kabul edilir. pH değerinin bu aralığın dışında olması, birçok türde üremeyi, gelişmeyi olumsuz etkileyebilir; hastalıklara ve ölüme neden olabilir. Sudaki pH değişiminden olumsuz etkilenen canlıların başında algler, planktonlar ve balıklar gelmektedir.

Genel olarak her toprak tipinin kendi özgü pH değeri vardır. Ancak bilinçsizce kullanılan gübreler, asit yağmurları, kimyasal atıklar, tarım ilaçları, kanalizasyon atıkları ve çöpler toprakta birikir ve toprak pH’sini değiştirir. Toprak pH’sinin değişimi, bitkileri ve bunlarla beslenen diğer canlıları etkiler. Ayrıca toprakta yaşayan ve çürümeyi sağlayan mikroorganizmaların aktiviteleri azalır. Organik maddeler parçalanmadan daha uzun süre toprakta kalır. Toprağın su tutma, havalanma gibi canlılar için önemli özellikleri azalır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 119 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!