10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 118
“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 118 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 118
Bazı canlılar, belirli bir seviyeye kadar dış ortam şartlarındaki değişikliklere göre vücutlarının iç dengesini düzenler. Örneğin memeliler, bulundukları çevrenin sıcaklığında belirli sınırlar içinde meydana gelen değişimlere rağmen vücut sıcaklıklarını yaklaşık 37°C’ta sabit tutabilir. Bunlar vücut sıcaklığı sabit canlılardır. Bazı canlılar ise çevre sıcaklığı azaldığında ısı kaybeder, vücut sıcaklığını koruyamaz. Bunlar vücut sıcaklığı değişken canlılardır. Örneğin ortam sıcaklığı düştüğünde yılan, kurbağa ve kertenkele gibi canlıların vücut sıcaklığı ve metabolizma hızları yavaşlar. Sıcaklık artınca da aktiviteleri belirli bir süre artar, daha sonra yavaşlar. Vücut sıcaklığı değişken canlılarda bazen yüksek sıcaklıklarda yaz uykusu, bazen de düşük sıcaklıklarda kış uykusu görülür.
Sıcaklık, hayvanların vücut ve uzuv büyüklüğünü de etkileyen bir faktördür. Kuzey enlemlerde yaşayan vücut sıcaklığı sabit hayvanlar, sıcak bölgelerde yaşayanlara göre daha büyük olma eğilimindedir. Vücut sıcaklığı sabit hayvanların kuzey bölgelerde yaşayanlarında kulak, burun ucu gibi uzuvlar küçüktür. Böylelikle ısı kaybı en aza indirilir. Sıcak ortamlarda ise uzuvlar büyük olur. Bu da fazla ısının uzaklaştırılmasını sağlar. Vücut sıcaklığı değişken hayvanlarda bunun tam tersi özellikler gözlenir. Bu hayvanlar soğuk ortamlarda daha küçük vücut yapısına sahiptir.
Soğuk bölgelerde yaşayan kutup ayısı, kar tavşanı, kutup tilkisi gibi hayvanlar sıcak bölgelerde yaşayan akrabalarından daha açık renklidir. Bu özellik, kar örtüsünde saklanmayı ve güneş ışınlarının deriden geçişini kolaylaştırır. Görsel 3.5’te görülen kutup tilkisi ılıman iklimde yaşayan kızıl tilkiye göre daha az pigmentlidir ve bu tilki türünde kulak, burun gibi uzuvlar küçüktür. Çöl tilkisinde ise geniş kulaklar, vücuttaki fazla ısıyı uzaklaştırmaya yarar.
Dünya’nın belirli bir alanında, uzun yıllar boyunca görülen meteorolojik olayların ortalama değeri iklim olarak tanımlanır. İklim koşulları canlıların gelişimlerini ve yeryüzündeki dağılımlarını etkileyen en önemli faktörlerdendir. Işık miktarının mevsimlere göre değişimi; sıcaklık, nem, yağış gibi fiziksel etkenler, bölgenin denizden yüksekliği ve Ekvator’a uzaklığı iklimlerin oluşumunda rol oynar. Ayrıca bir bölgedeki bitki örtüsü, volkanik aktiviteler, atmosferdeki toz miktarı ve rüzgâr da iklimi etkileyebilir.
Ülkemizde bitki örtüsünün ve yetişen kültür bitkilerinin dağılımı, bize iklim faktörünün ekolojik etkisi hakkında fikir verir. Coğrafi konum ve yeryüzü şekillerindeki farklılıklar nedeniyle ülkemizde farklı özellikte iklim tipleri ortaya çıkmıştır. Kıyı bölgelerinde denizlerin etkisiyle daha ılıman iklim özellikleri görülür. Dağların konumu deniz etkilerinin iç kesimlere girmesini engeller. Bu nedenle iç kesimlerinde karasal iklim özellikleri görülür. Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde doğal bitki örtüsü makidir. Sıcaklık ve nem koşullarının uygun olması nedeniyle bu alanlarda tropikal meyveler yetiştirilebilir. Nemli ılıman kıyı ikliminin görüldüğü Karadeniz Bölgesi gibi yerlerde ise temel bitki örtüsü ormandır. Yüksek kesimlere doğru çayırlar görülür. Kıyıdan iç kesimlere doğru denizin etkisi azaldığı için bozkırlar görülmeye başlar. Bu örnekler, iklimin canlıların dağılımına etkisini göstermektedir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 118 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.