Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 117

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 117

I. Abiyotik Faktörler

Bir türün bireylerinin doğal olarak yaşabildiği ve üreyerek neslini devam ettirdiği alana habitat (yaşam alanı) denir. Abiyotik faktörler, canlıların habitatlarının belirlenmesinde ve yeryüzüne dağılımlarında önemli rol oynar. Bunlar ışık, sıcaklık, iklim, su, ortam pH’si, toprak ve mineraller vb. olarak sıralanabilir. Bu faktörler ile canlılar arasındaki ilişkinin araştırılması, ekolojinin temel çalışma konuları arasında yer alır.

a. Güneş Işığı

Görsel 3.3’teki gibi bitkilerin fotosentez olayında enerji kaynağı olarak güneş ışığına gereksinim vardır. Fotosentez gerçekleşmezse bir süre sonra hem yeryüzündeki temel besin kaynakları tükenir hem de Dünya oksijensiz kalır. Yeryüzündeki ekosistemlerin devamlılığı, ışık enerjisinin devamlılığına bağlıdır.

Işığın şiddeti ve gün içindeki ışık alma süresi (gün uzunluğu), bitkilerin büyümesini ve çiçeklenmesini doğrudan etkiler. Işık, suda yaşayan canlıların da dağılımını belirleyen önemli bir faktördür. Deniz ve göllerde, ışığın ulaştığı derinliğe bağlı olarak dikey bir tabakalaşma vardır. Yüzeyin altında fotosentez devam ederken belirli bir derinliğin altında fotosentez durur. Buna bağlı olarak da oksijen yoğunluğu azalacağı için hayvanlar için elverişsiz şartlar oluşur.

Günlük ışık alma süresi, mevsimsel ve biyolojik ritimlerin oluşmasında etkilidir. Örneğin hayvanlarda üreme periyodu, kış uykusu, göç gibi davranışların uyarılmasında ışığın şiddeti ve süresinin rolü vardır. Laboratuvarda yaz aylarına özgü aydınlatma koşullarında tutulan kuşların kış ortasında salıveril- diğinde kuzeye göç ettiği saptanmıştır.

b. Sıcaklık

Sıcaklık, iklimlerin ve hava hareketlerinin oluşmasını etkileyen önemli ekolojik faktörlerden biridir. Bildiğiniz gibi canlılık olaylarını gerçekleştiren enzimlerin yapısı ve çalışma hızı sıcaklıktan etkilenir. Canlılar kendileri için en uygun sıcaklık aralıklarında yaşamlarını sürdürebilir.

Sıcaklık, karasal ekosistemlerde enlem derecelerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu da bitkilerin yeryüzünde yayılışlarını belirleyen önemli bir etkendir. Sularda da karadaki kadar olmamakla birlikte, bölgesel ve mevsimsel sıcaklık değişimleri canlı türlerinin dağılımını etkiler.

Doğada, yüksek sıcaklıklarda, düşük sıcaklıklarda veya her iki ortamda da yaşamaya uyum sağlamış canlılar vardır. Örneğin Görsel 3.4’te verilen iki tavşan türünden çöl tavşanı yüksek, kutup tavşanı düşük sıcaklıklara uyum sağlamıştır. Ortam sıcaklığı canlının uyum sağlayabileceği sınırları aştığında canlıda metabolik anormallikler ortaya çıkar. Sıcaklık artmaya devam ederse bu durum ölüme yol açabilir. Sıcaklığın tolerans sınırlarının altına düşmesi de benzer şekilde metabolizmada bozulmalara ve ölüme neden olabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 117 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!