Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Dörtel Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 88

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 88 Dörtel Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 88

Bu durumu bir örnekle açıklamak gerekirse 1. derece akraba evliliği yapmış “sağlıklı” bir çiftin ancak genetik yönden hasta olan çocukları dünyaya geldiğinde bu hastalık için taşıyıcı olduklarını bilebiliriz. Böyle bir durumda bundan sonra doğacak her çocuk için hasta olma riski kaçıncı çocuk olursa olsun çok yüksektir (%25) (Görsel 2.19).

Akraba evliliği sonucu ortaya çıkan kalıtsal hastalıklar genelde metabolizma hastalıklarıdır ve sayıları oldukça fazladır. Anne karnındaki fetüsü bu hastalıkların tümü için incelemek bugün dünyanın hiçbir yerinde olası değildir. Ancak ailede tanısı bilinen bir kalıtsal hastalıktan söz ediliyorsa veya çiftin hasta bir çocukları var ise anne karnındaki bebek bu hastalık açısından incelenebilir.

Türkiye’de en sık görülen hastalıklardan biri olan Akdeniz anemisi için eşlerden birinde taşıyıcılık testi yapılmalıdır.

Gebelik US (ultrasonografi) ve üçlü test ile izlenmelidir (Görsel 2.20).

Yenidoğan döneminde tarama testleri (fenilketonüri, galaktozemi, biotinidaz ve hipotiroidi için) yapılmalıdır hatta Tandem MS (Tandem mass spectrometry=Tandem kütle spektrometresi) yöntemiyle genişletilmiş metabolik tarama testi yapılarak 30’dan Görsel 2.20: Gebelik çeşitli tekniklerle hekim tarafından takip edilmesi gereken bir süreçtir.
Bebek doğduktan sonra gelişimsel yönden değerlendirilmeli ve ikinci bir gebelik için en az 3-4 yıl beklenmelidir.

2.1.9. GENETİK VARYASYONLAR

Bir popülasyonda tür içerisinde ya da popülasyonlar arasında gözlemlenen farklılıklara varyasyon denir. Örneğin sınıf arkadaşlarınızın saç renkleri bu karakterin varyasyonlarıdır. Varyasyonların bir kısmı çevre etkisi ile oluşurken bir kısmı da genetik temele dayanır. Çevre etkisi ile oluşan varyasyonlar sadece oluştuğu bireyi etkiler bu nedenle genetiğin ilgi alanına girmez. Örneğin güneşlenen bir kişinin ten renginin normal rengine oranla koyulaşması çevresel etki ile ortaya çıkar ve nesillere aktarılmaz.

Genetik varyasyonlar; üreme hücrelerinin mayoz ile oluşturulması sırasında homolog kromozomların rastgele dağılması, krossing over, sonrasında oluşan gametlerin rastgele döllenmesi, viral enfeksiyonlar, mutasyon, X ve UV ışınları gibi sebeplerle ortaya çıkar. Bu genetik varyasyonlar, doğal seçilimin

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Dörtel Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 88 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!