10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 36
“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 36 Dörtel Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 36
Çelikle vejetatif üremenin bir başka çeşidi aşılamadır. Aşılama yönteminde anaç bitki olarak adlandırılan bitki gövdesine, aşı olarak adlandırılan ve çoğaltılmak istenen bitki yerleştirilir (Görsel 1.29). Bu sayede ürün kalitesi yüksek olan bitkinin nesli devam ettirilmiş olur. Tarımsal alanda aşılamanın tercih edilmesinin temel nedeni, zaten ürün kalitesi bilinen bir bitkinin veriminin düşmesini engellemek ve ürün kalitesi ile verimliliğini sürekli olarak üst seviyede tutmaktır.
Portakal, mandalinanındık gibi bitki türleri daldırma yöntemle çoğaltılabilir. Daldırma yöntemiyle üreme yönteminde, bitkinin toprağa yakın kısmında bulunan dalı bitkiden ayrılmadan bükülerek toprağa gömülür. Gömülen dal, köklendiği zaman ana bitkiden ayrılarak yeni bir bitki elde edilir.
Sarımsak, sümbül, kardelen, lale gibi bitkiler ise soğanla üreyebilen canlılardır. Soğanla üremede soğan bu bitkilerin toprak altı organlarıdır. Bitki, toprak altında yeni soğanlar üretir. Bu soğanlar birbirlerinden ayrı ayrı köklenerek bitkinin toprak üstü kısımlarını üretir. Soğanla üreyen bitkilerin bir kısmı tohum oluşturarak eşeyli üremeyle de çoğalabilir (Görsel 1.30).
Doku kültürü, bitkilerin değişik organlarından çok küçük parçacıklar steril koşullarda alınarak ve uygun yapay besin ortamında yeni bitkiler elde etmek için yapılan çoğaltmadır (Görsel 1.31). Doku kültürü tekniği; üretimi zor olan türlerin çoğaltılması, soyu tükenmekte olan türlerin korunması ve ticari değeri olan bitkilerin çok sayıda elde edilmesi gibi amaçlarla kullanılan vejetatif üreme yöntemidir. Örneğin mısır, buğday ve pirinç gibi bitkilerin ıslahında, orkide gibi süs bitkilerinin hızlı çoğaltılmasında bu yöntem kullanılmaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Dörtel Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 36 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum