Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Dörtel Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 28

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 28 Dörtel Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 28

temastır. Kültür kabında yetiştirilen hücrelerle yapılan çalışmalarda hücrelerin kabın içini doldurduklarında bölünmeyi durdurdukları görülmüştür. Kabın içerisinde bulunan hücrelerin bir kısmının dışarı çıkarılması ile hücreler tekrar bölünmeye başlamış ve kabı doldurduklarında yeniden bölünmeyi durdurmuştur. Bu çalışmalardan hücrelerin birbirleri ve doku duvarı ile temas kurduklarında bölünmeyi durdurdukları sonucu çıkarılmıştır.

Tüm bu kontrol mekanizmasına rağmen virüs, ultraviyole ışınlar, kimyasal maddeler gibi çeşitli etkenler, hücre döngüsünün kontrol mekanizmasında yer alan sinyallere hücrelerin cevap vermesini engelleyebilir. Sinyallere cevap vermeyen hücreler, kontrolsüz bir şekilde bölünmeye başlar. Bu şekilde kontrolsüz olarak bölünen hücreler kanser hücreleridir (Görsel 1.16). Kanser hücreleri yaşam için gerekli maddeler sağlandığı sürece sınırsız olarak bölünebilir. Kontrolsüz çoğalan hücrelerin dokularda oluşturdukları kitlesel yapıya tümör (ur) adı verilir (Görsel 1.17).

Tümör hücreleri sadece oluştuğu dokuda kalırsa iyi huylu tümör olarak adlandırılır ve çoğunlukla ameliyatla sorunsuz bir şekilde bulunduğu dokudan çıkarılabilir. Bazı tümörlerde ise tümör hücreleri lenf ve kan damarları aracılığıyla diğer dokulara yayılarak hasar oluşturabilir. Bu tür tümörler kötü huylu tümör olarak adlandırılır. Kötü huylu tümörü bulunan bir kişi kanser hastası kabul edilir. Kanser hastalarında kötü huylu tümör hücrelerinin lenf veya kan damarları yoluyla diğer birçok doku ve organa yayılmasına metastaz adı verilir.

Kanser hücrelerinin nasıl durdurulacağı ile ilgili birçok çalışma yapılmış ve günümüzde de hâlâ yapılmaktadır. Bu çalışmalar doğrultusunda kanser hücrelerini durdurmak ve kanserli hastaları tedavi etmek için ışın (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) uygulanmaktadır.

Soru: Mitoz ile ilgili araştırma yapınız.

Soru: Mitoz ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgilerle elektronik bir sunu hazırlayınız.

Soru: Hazırladığınız sunuyu sınıf arkadaşlarınız ve öğretmeninizle paylaşınız.

  • Cevap: Bu sunuyu sınıfta sunabilirsiniz.

Mitoz Nedir?

  • Mitoz, hücre bölünmesi yoluyla iki yeni, aynı genetik bilgiye sahip hücrenin oluştuğu süreçtir.
  • Büyüme, onarım ve hücre yenilenmesinde rol oynar.

Mitozun Evreleri:

Profaz:

  • Kromatin iplikler kromozomlara dönüşür.
  • Çekirdek zarı kaybolur.

Metafaz:

  • Kromozomlar hücrenin ortasında dizilir.
  • İğ iplikleri kromozomlara bağlanır.

Anafaz:

  • Kardeş kromatitler zıt kutuplara çekilir.
  • Hücre ikiye bölünmeye hazırlanır.

Telofaz:

  • Kromozomlar yeniden kromatin halini alır.
  • Çekirdek zarı yeniden oluşur.

Mitozun Önemi:

  • Yaraların iyileşmesi, büyüme ve hücre yenilenmesi mitoz sayesinde gerçekleşir.

10. Sınıf Dörtel Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 28 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!