Evvel Cevap
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 144
10. Sınıf Biyoloji Dörtel Yayınları
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 144

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 Dörtel Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 144

Dünya’nın Ciğerleri Tropikal Ormanlar

Atmosferin ısınmasına sebep olan ve sera gazları olarak adlandırılan gazlardan biri de karbondioksit. (…) Bu bileşik, bitkiler tarafından oksijen ve besin üretmek için kullanılıyor. Özellikle ormanlar, atmosferdeki karbondioksit miktarını büyük ölçüde azaltıyor. İnsan etkinlikleri sonucunda atmosfere salınan karbondioksidin yaklaşık %30’unun bitkiler tarafından fotosentezde kullanıldığı düşünülüyor.

Geçmişte Kanada ve Sibirya gibi Kuzey Kutbu’na yakın bölgelerdeki ormanların diğer ormanlardan daha fazla karbondioksit soğurduğu düşünülüyordu. Ancak NASA (National Aeronautics and Space Administration) tarafından elde edilen veriler kullanılarak yapılan son tahminler, tropikal ormanların düşünülenden çok daha fazla karbondioksidi atmosferden uzaklaştırdığını gösteriyor. Tropikal ormanlar her yıl yaklaşık 1,4 milyar ton karbondioksit soğuruyor. Dünya genelinde bitkiler tarafından kullanılan toplam karbondioksit miktarı ise 2,5 milyar tondur.

3.2.12. İNSANIN ÇEVRE SORUNLARININ ORTAYA ÇIKMASINDAKİ ROLÜ

Ekosistemin bir parçası olan insan, ekosistemdeki işleyişe müdahale etmiş ve onarılması neredeyse imkânsız çevre felaketleriyle karşı karşıya kalınmıştır. Özellikle Sanayi Devrimi’yle birlikte başlayan yoğun endüstrileşme süreci, kentleşme ve demografik sorunlar, doğanın hızla tahrip edilmesine ve doğal yaşamın sekteye uğramasına neden olmuştur.
İnsan kaynaklı değişiklikler sonucu ekosistemlerin gördüğü zarar ve kendini yenileme için gerekli şartlar değişik yöntemlerle hesaplanır. Yöntemlerden en yaygın olarak kullanılanları ekolojik ayak izi, karbon ayak izi ve su ayak izidir.

3.2.12.1. Ekolojik Ayak İzi

Ekolojik ayak izi; birey, şehir ya da ülkenin tüketeceği kaynakları üretmek ve oluşan atıkları yok etmek için gereken kara ve su alanlarının toplamıdır.

Ekolojik ayak izi hesaplanırken iki temel nokta vardır. İlk olarak tüketilen kaynakların ve üretilen atıkların belirlenmesi, ikinci olarak ise ihtiyaç duyulanların üretimi ve oluşan atıkların yok edilmesi için gerekli verimli alanın belirlenebilmesidir. Ekolojik ayak izinizi hesaplarken sahip olduğunuz ev, elektronik eşyalar, tüketilen kimyasal ürünler vb. göz önünde bulundurulmalıdır.

Dünyada var olan insan popülasyonundaki bir insanın ekolojik ayak izi 2,7 hektardır. Bu hesaplama ülke ya da şehir gibi belirli sınırlara sahip daha küçük alanlar için de yapılabilir. Farklı ülkelerin insanlarına ait ekolojik ayak izleri birbirinden farklıdır. Örneğin ABD’de bir kişi için hesaplanan ekolojik ayak izi yaklaşık 10 hektardır. Ancak sürdürülebilir kalkınma için gereken ekolojik ayak izi 1,8 hektar olarak hesaplanmıştır.

Araştırınız-Tartışınız

Soru: Kendi ekolojik ayak izinizi etkileyecek ne gibi tercihler yapabilirsiniz? Tartışınız.

  • Cevap: Ekolojik ayak izimi azaltmak için enerji tasarrufu sağlayan aydınlatmalar kullanabilir, gereksiz elektrik tüketiminden kaçınabilirim. Geri dönüşümlü ürünler tercih etmek, plastik kullanımını azaltmak ve toplu taşıma veya bisiklet gibi çevre dostu ulaşım yöntemlerini seçmek de ayak izimi azaltmaya katkı sağlar. Ayrıca, yerel ve organik gıdalar tüketmek, su kullanımını dikkatli yönetmek ve atık miktarını minimumda tutmak, ekolojik ayak izimi olumlu yönde etkiler.

10. Sınıf Dörtel Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 144 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum