Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 9

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 9 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 9

Büyüme, gelişme ve onarım gibi olaylar sırasında mitoz hızı artabilir. Mitotik aktivite, hücrelerin bölünme hızının ölçüsüdür. Bir başka ifadeyle bölünme durumundaki hücre sayısının toplam hücre sayısına oranıdır. Mitotik aktivite şöyle hesaplanır:
Mitotik aktivite(MA) = n / N x 100
Yani (Profaz+Metafaz+Anafaz+Telofaz)/Toplam Hücre n=mitoz aşamasındaki hücre sayısı N= Toplam hücre sayısını gösterir.
Bitki kök ucu meristematik bölgesi aktif olarak büyüyen bölgedir ve bu nedenle mitoz aktivitesi yüksektir. Fermantasyon yapan maya mantarlarında besinin fazla olduğu durumlarda da mitoz aktivitesi yüksektir.
Canlılar çevresel koşulların değişmesiyle mitoz aktivitelerini değiştirir. Mitoz aktivitesi, çevresel parametreler değiştirildiğinde hücre bölünmesindeki farklılıkları ölçmek için veya kanser hücrelerinin kemoterapiye verdiği yanıtı tahmin etmek için bir tanı aracı olarak kullanılır.

Aşağıdaki metni okuyarak soruları cevaplayınız.

Maya mantarının gelişiminde çevresel koşulların etkisini araştırmak amacıyla bir deney kurgulanmıştır. Maya mantarı normal bir besin ortamında ve bir mantar öldürücü olan chlorothalonil içeren besin ortamında gelişmeye bırakılmıştır. Mikroskop altında hücre döngüsü evrelerindeki hücre sayıları tespit edilmiş ve tablodaki veriler elde edilmiştir.

1. Maya mantarının normal ve chlorothalonil içeren besin ortamlarındaki mitoz aktivitesi nedir?

  • Cevap: Normal besin ortamında mitotik aktivite=20/200 x 100 = % 10 Chlorothalonil içeren besin ortamında, mitotik aktivite=13/200 =%6.5

2. Bu deneydeki bağımsız değişken nedir? Bu değişken maya mantarının mitoz aktivitesini ne yönde etkilemiştir? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Bu deneyde bağımsız değişken besin ortamına ilave edilen Chlorothalonildir. Bu kimyasal kontrol grubunun mitotik aktivitesini %10 dan %6,5 a düşürdüğü için maya topluluğunun gelişimini olumsuz etkilemiştir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 9 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!