10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 53
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 53 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 53
Charcot-Marie-Tooth hastalığı (CMT) ile ilgili verilen metni okuyunuz.
Aslı, birkaç yıl önce oğlu Ali’deki yürüme bozukluğunu görünce onu doktora götürür. Ali’ye Char- cot-Marie Tooth denilen ve nadir görülen bir genetik hastalığın teşhisi konulur. Bu hastalık, Ali’nin motor ve duyu sinirlerini etkileyerek el ve ayak kaslarının zayıflamasına yol açmıştır. Aslı, hemen kardeşi Sena’yı arayarak yeğeni Onur için genetik test yaptırmasını ister. Onurda da aynı hastalık tespit edilir.
Aile bu olay üzerine bir genetik danışmana başvurur. Çünkü bu hastalığın nasıl aktarıldığını öğrenmek ve önlem almak istemektedirler.
Genetik danışman, CMT hastalığının birçok tipi olduğunu ve her tipinin farklı şekillerde kalıtım özelliği gösterdiğini söyler. CMT1 tipi otozomal dominant, CMT4 tipi otozomal resesif ve CMTX’in ise X kromozomuna bağlı çekinik bir genle aktarıldığını açıklar. Ailede akraba evlilikleri olup olmadığını sorduktan sonra soy ağacını aşağıdaki gibi çıkarır.
Aşağıdaki soruları metin ve soy ağacı bilgilerinden yararlanarak cevaplandırınız.
1. Bu ailede Charcot-Marie-Tooth hastalığının hangi tipi görülmektedir? Gerekçesiyle açıklayınız.
- Cevap: Soyağacına göre CMT hastalığı otozomal resesif veya X kromozomuna bağlı resesif olarak aktarılmaktadır. Bu ailede CMT4 veya CMTX tipi görülür. CMT4 tipinin (otozomal resesif) görülmesi için ailede fazlaca akraba evliliğinin yapılmış olması gerekirdi. Bu yüzden bu ailede CMTX tipi görülmektedir.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 53 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.