Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 20

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 20 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 20

2. “Partenogenez eşeysiz bir üreme çeşidi olduğundan, oluşan yavru birey ile ata bireyin genetik yapısı aynıdır.” görüşüne katılır mısınız? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Partenogenez ile oluşan yavrunun genetik yapısı ata bireyle aynı olmaz. Çünkü ata birey üreme hücrelerini mayoz bölünmeyle oluşturduğu için gen alış-verişi ve homolog kromozomların rast- gele kutuplara çekilmesi gibi etmenler yüzünden çeşitlilik gösterecektir.

3. Eşeyli yolla üreyen Komodo ejderi mi yoksa eşeysiz yolla üreyen Komodo ejderi mi değişen çevre koşullarına daha iyi uyum yapar?

  • Cevap: Erkeklerin bulunmasının zor olduğu ve çevre baskısının yüksek olduğu zamanlarda, soyun tükenmesini önleyici olması nedeniyle eşeysiz yolla üreyen komodo ejderi avantaj sağlardı. Ancak bu şekilde üremede genetik çeşitlilik çok az olacağı için çevresel değişikliklere zor direnecek ve populasyonun yok olması hızlanacaktır. Eşeyli üreyen komodo ejderi değişen çevresel koşullara daha iyi uyum sağlar.

4. Komodo ejderi gibi bazı türler hem eşeyli hem de eşeysiz olarak üreyebilir. Arılar, yaprak bitleri, karıncalar gibi omurgasız hayvanlar arasında bu iki üreme modeli yaygın görülmektedir. Örneğin, kraliçe arı, erkek arı ile yılda bir kez çiftleşme uçuşuna çıkar. Erkek arıdan aldığı spermleri vücudundaki özel kesede depolar. Genellikle kış aylarında kovanlarda erkek arı bulunmaz. Kraliçe arı, vücudundaki spermleri kullanarak yumurtaları döller. Döllenmiş yumurtalardan dişi işçi arılar oluşur. İlkbahar aylarında oluşturulan döllenmemiş yumurtalardan partenogenez ile erkek arılar gelişir.

a) Arı kolonisinde kalıtsal çeşitlilik sadece dişi arılarda mı gözlenir? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Kraliçe arı yumurtalarını mayoz bölünmeyle oluşturduğu için
    kalıtsal çeşitlilik hem dişi hem de erkek arılarda görülür.

b) Erkek arıların kromozom sayısını kraliçe arının kromozom sayısı ile kıyaslayınız. Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız

  • Cevap: Erkek arılar yumurtadan partenogenez ile oluştuğu için haplo it, dişi arılar (kraliçe ve işçi) ise döllenme sonucu oluştuğundan diploittir. Erkek arıların kromozom sayısı dişilerin yarısı kadardır.

c) Erkek arıların vücut hücrelerinin genetik yapısı ile üreme hücrelerinin genetik yapısı aynıdır.” görüşüne katılır mısınız? Cevabınızı gerekçesiyle yazınız.

  • Cevap: Erkek arı, döllenmemiş yumurtanın mitoz bölünmeleriyle meydana geldiği için vücut hücrelerinin genetik yapısı üreme hücrelerinin genetik yapısıyla aynıdır. Üreme hücrelerini mi- toz bölünmeyle oluşturur.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 20 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!