10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 147
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 147 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 147
Aşağıdaki metni okuyunuz, yöneltilen sorulardan 1 ve 2’yi bu metinden yararlanarak cevaplayınız.
Drakula (Halyomorpha halys), turunçgil uzun antenli böceği ya da diğer adıyla kahverengi kokarca böceğidir. 300den fazla bitki türüne zarar veren istilacı bir böcektir. Larvalar ve erginleri fidanlarda kısa sürede, ağaçlarda ise zaman içinde ölüme yol açar.
Ülkemizde Karadeniz Bölgesi’nde özellikle fındık bahçelerine ve diğer tarım alanlarına musallat olan bu haşere ile biyolojik mücadele yapılmaktadır. Bu biyolojik mücadele ile içerisinde cezbedici koku yayan damacana tuzaklarıyla böceğin toplanıp imha edilmesi amaçlanmaktadır. Bu önleme ilave olarak Çin’den ithal edilen samuray arı kullanılarak (Vespa mandariniajaponica) biyolojik mücadele yapılmaktadır.
Samuray arıların bu zararlı böcekle biyolojik mücadelesinin çok başarılı olduğu biliniyor. Samuray arılar, bal arılarına ve kendinden büyük diğer böceklere de zarar verir. Bu zararlı böcekle kimyasal mücadele yapılması ise hem çok zahmetli (yılda altı defa) hem de yararlı böcekler için zararlıdır. Ayrıca ilaç kalıntıları da tarımsal ürünlerde istenilmeyen bir durumdur.Zararlıyla mücadele için Tarım ve Orman Bakanlığı ile üniversiteler bir eylem planı hazırlamaktadırlar.
Zararlı böceklerle mücadele yöntemleri mutlaka uygulanarak tarım alanları kurtarılmaya çalışılacaktır. Bu mücadelenin biyolojik çeşitliliğin zarar görmeden ya da en az zarar göreceği şekilde yürütülebilmesi için sizce sırasıyla hangi yöntemler kullanılmalıdır? Gerekçesiyle yazınız.
- Cevap: Doğaya en az zarar verecek şekilde bir sıralama yapılarak mücadele edilmelidir. Öncelikle hiç zararı olmayan toplama damacanalarıyla toplanıp öldürülerek (itlaf edilerek) mücadele yapılmalıdır. Bu yöntemle başarı sağlanamadığında ikinci sırada samuray arılar kullanılarak biyolojik mücadeleye geçilmelidir. Son olarak kimyasal maddelerden yararlanılarak mücadeleye başvurulmalıdır. Ancak son iki yöntem çevreci bir yaklaşım değildir ve sürdürülemez.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 147 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.