Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 141

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 141 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 141

Aşağıdaki metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

Türkiyede yaşayan Flamingolar, büyük flamingo (Phoenicopterus ruber) türündendir. Anadolu da allı turna olarak da bilinir. Flamingolar; durgun, tuzlu ve sodalı sulara sahip göl, tuz gölü ya da lagünlerde koloniler hâlinde yaşar. Oldukça sosyal bir kuştur. Nadiren birkaç bireyden oluşan koloniler olduğu gibi birey sayısı 10 binlerden 1 milyona kadar değişebilen koloniler yaygındır. Uzun ince boyunları, kıvrık gagaları, beyaz pembe mekik şeklindeki boyunları, uzun bacakları ile güzel görünümlüdür. Yetişkin flamingoların boyları 110-130 cm, ağırlıkları ise 3,5 kg civarındadır. Bacakları gövdelerinden uzun olup türe göre değişmekle birlikte 80-125 cmdir. Büyük flamingolarda açık kanat uzunlukları 140-165 cm’dir. Flamingolar suyu filtreleyerek beslenen kuşlardır ve pembe renklerini yedikleri besinlerden sağlar. Yiyeceklerindeki karoten miktarı az olan bölgelerde yaşayan türler, daha açık renklidir. Yavrular ve genç türler, daha az karoten aldıkları için tüyleri beyaz renklidir. Cinsel olgunluğa birkaç yılda ulaşır ve 6 yaşında üremeye başlar. Flamingolarda üreme zamanı, öncesi ve sonrası toplu olarak senkronize edilmiş törensel hareketler gözlenir. Kur gösterilerinde dişiler ve erkekler; hep beraber adım atar, başlarını sallar, gagayla sahte kaşınma ve kanat çırpma hareketleri yapar. Flamingolarda eşler arasında bağlar güçlüdür. Genelde tek eşlidir ancak birden fazla partnerle çiftleştikleri de gözlenmiştir. Yüksek rakımlı göllerde üreyen flamingolar, kışın don tehlikesi olduğunda sıcak alanlara göç eder.

1. Metindeki bilgilerden hareketle flamingoların ülkemizde nerelerde yaşayabileceğini açıklayınız.

  • Cevap: Metinde flamingoların durgun, tuzlu ve sodalı sulara sahip göl, tuz gölü ve lagünlerde yaşadığı söylenmiştir. Ülkemizde bu özelliklere sahip sulak alanlardan bazıları şu şekildedir: Acıgöl, İzmir Kuş Cenneti (Gediz Deltası), Tuz Gölü vb. flamingoların yaşayabileceği yerlerdir.

2. Ülkemizdeki biyolojik çeşitliliğin örneklerinden biri olan flamingolar ile ekoturizm arasında bağlantı kurulabilir mi? Cevabınızı başka örnekler vererek destekleyiniz.

  • Cevap: Olası cevap: Görsel bir şölen yaratan flamingo sürüleri; sahip olduğu birbirinden güzel ve farklı renklerle fotoğrafçıların, turistlerin, kuş gözlemcilerinin ve sanatçıların ilgisini çekebilir. Dolayısıyla turizm endüstrisinin artmasına katkıda bulunabilir. Başka bir örnekte ülkemizde Fethiye’de bulunan Kelebekler Vadisindeki kelebekleri görmek amacıyla, burayı tatil sezonu boyunca günübirlik olarak 15.000 turistin ziyaret ettiği bildirilmektedir. Biyolojik çeşitlilik ve doğal güzellikler bakımından dünyada eşsiz bir yere sahip ülkemiz, ekoturizmde büyük potansiyel arz etmektedir. Ülkemizin sahip olduğu doğal güzellikler ve biyolojik zenginlikler, yurt içi ve dışında yeterince tanıtılmalı ve ekoturizm geliştirilmelidir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 141 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!