10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 115
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 115 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 115
Çevre sorunlarının nedenleri ve alınması gereken önlemler ile ilgili aşağıda verilen metni okuyup soruları cevaplayınız.
Çevre, insan ve diğer canlıları doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlerin tümüdür. Sağlıklı yaşamın en temel koşullarından biri sağlıklı bir çevreye sahip olmaktır. Çevrenin kirlenmesi ve ekolojik dengenin bozulması, zaman zaman doğal olayların etkisiyle meydana gelir. Ancak çevre kirliliği konusunda insan faaliyetleri doğal olaylardan daha çok olumsuz etkiye sahiptir. Hızlı nüfus artışı ve sanayileşme, çevre sorunlarına ve buna bağlı olarak çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.
Günümüzdeki en önemli çevre sorunları çevre kirliliği, erozyon, küresel iklim değişikliği, doğal yaşam alanlarının tahribatı ve orman yangınları şeklinde sıralanabilir. Gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak için çevreye sahip çıkmalı ve doğal kaynaklarımızı korumalıyız. Çevresel yıkımın önünü kesmek ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için bireysel olarak önlem alabilir, bugünü düzeltmekle kalmayıp gelecek nesillere sağlıklı ve temiz bir çevre bırakabiliriz.
1. Aşağıdaki tabloda karşılıklı olarak çevre sorunlarından kaynaklanan kirlilik çeşitleri ve bu kirliliklerin neden olduğu hastalıklar verilmiştir.
Yukarıda verilen sağlık sorunlarının meydana gelmemesi için hangi önlemler alınmalıdır? Her bir sağlık sorunu için bir örnek yazınız.
- Cevap: Su kirliliğini önlemek için; kanalizasyonların akarsulara ve göllere boşaltılmaması, göl ve baraj kenarlarına yerleşimin engellenmesi, fabrika atıklarının suya karıştırılmaması gibi bazı önlemler alınmalıdır. Hava kirliliğini önlemek için; temiz enerji kaynakları ve kaliteli yakıtlar kullanılmalı, toplu taşımaya önem verilmeli, fabrika bacalarına filtre takılması gibi önlemler alınabilir. Ses kirliliğini önlemek için; alet ve makinelerin yapımında gürültü oranını düşürmek, kişileri kulak sağlığı konusunda eğitmek, şehir trafiğini düzenlemek gibi önlemler alınabilir. Radyoaktif kirliliği önlemek için; nükleer silah denemelerinin ve kullanılmasının tüm dünyada yasaklama, radyoaktif atıkların suya, havaya ve toprağa verilmesini engelleme, radyasyon yayan cihazların kullanımına dikkat etme gibi önlemler alınabilir.
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 115 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.