Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 17 Cevabı

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Biryay Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı 

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı 

Edebiyat ve din etkileşim içindedir. Nasıl ki din, edebiyatı etkiliyorsa edebiyat da dini etkilemektedir. Örneğin Ahmet Yesevi, hikmetleri ile tasavvuf düşüncesini aşılamıştır. Yunus Emre ve Mevlâna İslam’ın evrensel mesajlarını eserleriyle tüm dünyaya yayarak insanları İslam’a ısındırmıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. “Abbasi ordusunda Türklerin ne kadar büyük bir yer işgal ettiklerini biliyoruz.” cümlesinde kullanılan “işgal etmek” kelime grubunun hangi anlamda kullanıldığını söyleyiniz.

  • Cevap: İşgal etmek: Cümlede “önemli bir yer tutmak, önemli olmak, değerli olmak, kalabalık olmak” gibi anlamlarda kullanılmıştır.

2. Okuduğunuz metne göre Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinde neler etkili olmuştur?

  • Cevap: Türklerin İslamiyet’i kabul etmelerinde, İslamiyet’in Türklerin kahramanlık duygusuna ve dünyayı fethetme ülküsüne uygun düşmesi, hak-hukuk-adalet değerlerine önem vermesi, sevgi ve barış dini olması gibi etkenler etkili olmuştur.

3. Okuduğunuz metnin yazılış amacını ve hedef kitlesini belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin yazılış amacı bilgi vermek, öğretmek, aydınlatmaktır. Öğretici metin türüdür. Hedef kitlesi geniş okur kitlesidir (halk).

4. Bir düşüncenin somut hâle getirilerek daha anlaşılır kılınması için anlatılan konuyla ilgili örnekler verilmesine örneklendirme denir. Okuduğunuz metinde yazar düşüncesini desteklemek için hangi örnekleri vermiştir?

  • Cevap: Yazar Türklerin X.yy’dan önce de Müslümanlığı seçtiklerine örnek olarak Dede Korkut Kitabı’ndan, Farsça Oğuzname’den ve Taberi Tarihi kitabından örnekler vermiştir. İslam’ın sevgi ve barış üzerine kurulu gönül yolunu Türklerin Mevlevilik ve Bektaşilik gibi tarikatlarla evrensel boyuta taşıdığını da örnekleyerek anlatmıştır.

5. Okuduğunuz metin 1982 yılında yayınlanmıştır. Yazarın ülkemiz için yıllar öncesinden yaptığı tahmin nedir? Bu tahminle ilgili düşüncelerinizi söyleyiniz.

  • Cevap: Yazar, Türkiye’nin 2000’li yılların başında yüz milyon nüfuslu modern bir ülke olacağını, İslam dininin geçmişteki gibi Türkler için çok önemliği olacağını ve tüm insanlığın da bu dine ihtiyaç duyacağını, Türk aydınlarının İslam’ı çağa uygun yorumlayacağını çünkü bunu yapabilecek bir neslin yetişmekte olduğunu tahmin etmektedir. Yazarın tahminlerinin gerçekleşmediğini düşünüyorum. 2020 yılındayız, Türkiye 83 milyon nüfuslu ve hala gelişmekte olan bir ülkedir. Türk milletinin hayatında dini ve ahlaki hayatın eski yüzyıllardaki gibi olmadığını, dinin hakkıyla anlaşılamadığını ve yaşanmadığını görüyoruz. Dünya insanı için de durum benzerdir.

6. Yazarın Anadolu’daki Türk devletleri ile ilgili nasıl bir değerlendirmesi vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazara göre bin yıldan beri Anadolu’daki Türk devletlerinin hepsi düşmanlarına karşı yiğit, fethettikleri yerlerde halka karşı ise âdil ve hoşgörülü davranmayı amaç edinmişlerdir. Bu anlayışta İslamiyet’in de etkisi büyüktür çünkü İslami değerlerin başında adalet, sevgi, saygı, hak, hoşgörü gelmektedir. Türklerde kahramanca mücadele ve yeni yerler fethetme ülküsü İslami değerlerle bütünleşmiş, halkları ve devletleri idare etmede bir ölçüt haline gelmiştir.

7. Okuduğunuz metne göre İslâmiyet’in Türklere katkıları nelerdir? Anlatınız.

  • Cevap: İslamiyet, Türkleri daha âdil, barışçı, güçlü, iç ve dış dünyalarını iyi yönde şekillendiren, hayatlarına yön veren, edebiyattan müziğe mimariden günlük yaşama her alanda bir incelik, güzellik, zenginlik katan bir din olmuştur. Türk tarihinin ve kültürünün üzerinde İslam dininin etkisi çok büyüktür.

ETKİNLİK

  • Cevap:

Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı. I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesi ve İtilaf Devletleri saldırısı. 

Dünyanın yalan, fâni oluşu ve ölüm gerçeği Allah’ın takdiridir, kader. Hz. Muhammed’in (sav) hicreti ve mağara hadisesi.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!