10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 135 Cevabı
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları Biryay Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz. 10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 135 Cevabı Metin ve Türle İlgili Açıklamalar Altay Yarat
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları Biryay Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 135 Cevabı
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Altay Yaratılış destanı evrenin yaratılışını, iyilik ve kötülüğün kaynaklarını anlatan bir destandır. Destan, Türkolog Verbitsky tarafından Altay Türkleri arasında derlenmiştir. Yaratılış Destanı, Türkler tarafından kabul edilmiş eski ve yeni dinlerin, özellikle de Şamanizm’in ve Budizm’in izlerini taşır. Yaratılış Destanı, Türk mitolojisi, düşüncesi ve inancı bakımından önemli izler taşır.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Okuduğunuz destandaki ahengi sağlayan unsurları tespit ediniz. Bu öğelerin destana katkısını söyleyiniz.
- Cevap: Kafiye, redif (örnek: ilk iki dizede yer: redif; "r" yarım kafiye, "cak" zengin uyak, -du: redif; "l" yarım kafiye) aliterasyon, asonans ve her türlü ses benzerlikleri... Bu ögeler metnin sanatsal ve ahenkli olmasını sağlamış, söyleyişi güçlendirmiştir.
2. Destandan alınan aşağıdaki mısralarda kafiye ve kafiye örgüsünü tespit ediniz. Bu mısralar, kafiye örgüsü bakımından hangi divan edebiyatı türünü andırmaktadır? Söyleyiniz.
Dünya bir deniz idi, ne gök vardı, ne bir yer, Uçsuz bucaksız, sonsuz sular içindeydi her yer! Tanrı Ülgen uçuyordu, yoktu bir yer konacak, Uçuyordu, arıyordu, katı bir yer, bir bucak
- Cevap: Bu mısralar, kafiye örgüsü bakımından hangi divan edebiyatındaki mesnevi türünü andırmaktadır.
3. Okuduğunuz destandaki mitolojik unsurları tespit ediniz.
- Cevap:
4. Erlik’in Ülgen’i kıskanmasının temelinde yatan duygu nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Kibir ve hırstır.
5. May-Tere’nin yaratılmasındaki temel ihtiyaç nedir? Açıklayınız.
- Cevap: İnsanoğlunun idaresini bir düzene koymak için...
6. Ülgen neden insan yaratmayı seçmiştir? Açıklayınız.
- Cevap: Tanrı Ülgen deniz üstünde uçarken toprak üstünde bir kil görür. Düşünür ki bu insan olsun, insana olsun baba, o düşündükçe çamur insan suretine bürünür.
7. Ülgen’in insanları korumak için birini görevlendirmek istemesinin nedeni nedir?
- Cevap: Erlik'in insanlara zarar vereceği düşüncesiyle...
8. Okuduğunuz metinde tasvir edilen Bay-Ülgen’e ait özellikler nelerdir? Açıklayınız.
- Cevap: Gönlü temiz, yücelerden yüce, yaratıcı niteliğe sahip...
9. Okuduğunuz destan hangi bakış açısıyla yazılmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Hakim bakış açısıyla yazılmıştır.
10. “Yaratılış Destanı”nda zaman ve mekân var mıdır? Açıklayınız.
- Cevap:
ETKİNLİK
1. Okuduğunuz destandaki yaratılış tezini diğer yaratılış tez ve düşünceleri ile karşılaştırarak değerlendiriniz.
- Cevap:
2. Yaratılış destanı ve diğer birçok destanın manzum olarak yazılmasının nedeni nedir? Tartışınız.
- Cevap: Birçok destanın manzum olarak yazılmasının sebebi akılda kalıcılığı ve sürekliliği sağlamak içindir. Çünkü destanlar sözlü olarak oluşturulan ve daha sonra yazıya geçirilen edebi ürünlerdir.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 135 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Tam liste ayrı pencerede açılır.
Henüz yorum yok