10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Biryay Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı

10. Sınıf Biryay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı 

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Söğüdün yaprağı narindir narin, İçerim yanıyor, dışarım serin, Zeynep’i ettiler bu hafta gelin.

Bu dizelerdeki kafiyeleri bulunuz.

  • Cevap:
Kafiye: "in"

2. Zeynep’in alı var, alı neylesin? Al yanak üstüne şalı neylesin? Bu âşıklık varken malı neylesin?

Bu dizelerdeki redifleri bulunuz.

  • Cevap:
Redif: "neylesin"

3. Bir türküde her bölümden sonra tekrarlanan bölüme nakarat denir. Okuduğunuz türküde nakarat bölümünü bulunuz. Nakarat bölümünün şiirin anlamına katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap: Zeynep ile başlayan dizeler nakarattır. Zeynebim Zeynebim anlı Zeynebim, Üç köyün içinde şanlı Zeynebim. dizeleri nakara bölümüdür.

4. Okuduğunuz şiirde “Zeynep” nasıl tasvir edilmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Narin ve al yanaklı olarak tasvir edilmiştir.

5. Metinde söyleyici ile hitap edilen kişi arasındaki ilişkiyi dizelerden örneklerle belirtiniz.

  • Cevap: Söyleyici seven, hitap edilen kişi sevilendir.

6. Metnin temasını bulunuz.

  • Cevap: Metnin teması aşktır.

7. Okuduğunuz şiirin dil ve anlatımını değerlendiriniz.

  • Cevap: Şiirin dili sade, anlatım yalındır.

ETKİNLİK

1. Türkülerin genellikle bestelenip söylenmesi, türkünün hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır?

  • Cevap: Türkülerin halk kültüründen beslenmesinden dolayıdır.

2. Aşağıdaki türkülerin konularını tespit edip altlarına yazınız.

  • Cevap:
Turna gidersen Mardin’e Turna yâre selam eyle Karlı dağların ardına Turna yâre selam eyle Aşık Kerem
  • Cevap: Özlem.
Girdim dostun bahçesine Hayran oldum o dallara Çiçeklerin rayhasına Hayran oldum o dallara Aşık Veysel
  • Cevap: Sevgi.
Ne ağlarsın benim zülfü siyahım Bu da gelir bu da geçer ağlama Göklere erişti figanım ahım Bu da gelir bu da geçer ağlama Aşık Daimi
  • Cevap: Acı.
Sarı saçlarına deli gönlümü Bağlamışım çözülmüyor Mihriban Ayrılıktan zor belleme ölümü Görmeyince sezilmiyor Mihriban Abdurrahim Karakoç
  • Cevap: Aşk.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Biryay Yayınları Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.