Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 124 Cevabı

“10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 124 Cevabı ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 124 Cevabı

Nisâ suresi Kur’an-ı Kerim’in dördüncü suresidir. Hicretten sonra Medine’de indirilmiştir. 176 ayettir. “Nisâ”, kadınlar demektir. Surede daha çok kadından, toplum içinde kadınların yer ve değerinden bahsedildiği için surenin adına “Nisâ” denmiştir. Şimdi surenin 59. ayetini ve meâlini okuyalım ve ayetin içerdiği mesajları belirlemeye çalışalım:

Ey iman edenler! (Bütün hükümlerinde) Allah’a itaat edin, Resûl’e itaat edin, sizden olan (mümin) ulülemre de. Eğer bir hususta anlaşamazsanız -Allah’a ve ahirete gerçekten inanıyorsanız- onu, Allah’a ve peygambere götürün (anlaşmazlığa düştüğünüz meseleyi, Kur’an’a ve sünnete göre çözümleyin). Böyle yapmanız hem hayırlıdır hem de netice itibarıyla en güzelidir.”
Söz tutmak, boyun eğmek, emri yerine getirmek demek olan itaat; sosyal, siyasi, hukuki, ahlaki boyutlarıyla İslami hayat düzenini kuran ve koruyan temel kavram ve kurumlardan biridir. Allah’a (c.c.) itaat, Allahü Teâlâ’nın Kur’an-ı Kerim’de belirttiği emir ve iradesine; Resûlullah’a (s.a.v.) itaat ise onu örnek alıp sünnetine uymaktır. Ancak ayette, “Allah’a ve Resûl’e itaat edin.” yerine “… Allah’a itaat edin, Resûl’e itaat edin…” diye Resûlullah’a (s.a.v.) itaatin ayrıca belirtilmiş olması, ona itaatin; yalnız Kur’an’a dair sünnetinin değil, onunla birlikte bütün davranışlarının örnek edinilmesini, bütün emirlerinin yerine getirilmesini içine almaktadır. Nitekim sahâbîler, Peygamberimizin (s.a.v.) kendi isteklerine bıraktığı öğütleri dışında onun bütün emir ve isteklerini, “Peygamber’e (s.a.v.) itaat dinî bir görevdir.” bilinciyle yerine getirmişlerdir.

İslam dini, hem özel hayatta hem de toplum hayatında belirli bazı özelliklere sahip kimselere itaat edilmesini, onların emirlerine uyulmasını ve söylediklerinin dikkate alınmasını istemiştir. Anne ve baba, başkanlar, kumandanlar ve âlimler bunlardandır ve ulülemir kavramına bunların tamamı dâhildir. Kamu hayatındaki ulülemir, taşıdıkları üstün özelliklerle bu yetkiyi elde ederler. Bu üstün özellikler; Müslüman olmak, ilim ehli (âlim) olmak ve adil (adaletli ve güzel ahlaklı) olmaktır.(41) Bilmeyenler, Müslüman, âlim ve adil olan kimselere danışmak ve aldıkları cevabı uygulamak zorundadırlar. Çünkü Allahü Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de, “… Eğer bir konuda bilginiz yoksa zikir ehline (Kur’an’ı ve sünneti

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!