Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı

“10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 101 Cevabı

Bir odun parçası suda yüzerken aynı hacimdeki taş niçin batıyor?

  • Cevap: Kütle büyüklüğü (hacmi) eşit olduğu halde kütle ağırlığı sudan hafif olan cisimler yüzer. Bundan dolayı bir odun parçası suda yüzerken aynı hacimdeki taş niçin batar.

Bir denizaltı istediği zaman suya batarken istediği an su üzerine çıkabiliyor. Sizce bunu nasıl yapıyor?

  • Cevap: Denizaltıyı, bir bakıma iç içe konmuş iki mektup zarfına da benzetebiliriz. Bu iki zarf arasında bir boşluk kalır. İşte, bu boşluk, denizaltının suya dalmasını sağlar. Denizaltı dalmak isteyince, herkes içeriye girer; kapaklar kapatılır. İç tekneyle dış tekne arasında kalan hava nasıl teknenin su yüzünde yüzmesine yarıyorsa, gene aynı boşluk suyla dolunca da, teknenin su altına dalmasını sağlar. Suyun dolması için de, dış teknenin üzerindeki kapaklar açılır. İçerideki hava da, boşluğun üst yanındaki deliklerden dışarı çıkar. suyun dolmasıyla ağırlaşan denizaltı, yavaş yavaş sulara gömülür. Denizaltıyı su altında istenilen derinlikte tutabilmek için, makinesini çalıştırmak gerekir. Ayrıca, iki yanda bulunan yatay dümenler de, teknenin sağa, sola yatmasını önler. bu dümenlerin ikisi başta, ikisi kıçtadır. Bunlardan başka, bir de her gemide olduğu gibi, kıçta yön tayin eden dikey bir dümen bulunur.

Denizaltı dalınca, çok su basıncıyla karşılaştığı için, hızı da azalır. 1902 yılından sonra, denizaltılara «periskop» konulmuştur. Bu alet sayesinde, denizaltının içindekiler, suyun yüzünü görebilir. Ancak, on, on beş metreden daha derine inilince, periskop da suyun altında kalır. Dolayısıyla, denizaltının dışarıyla hiç bağlantısı da kalmaz. Böyle durumlarda, denizaltı komutanı teknesini pusula ile ve jiroskop adı verilen bir aletle yönetir.

Sıcak hava balonunun yukarılara yükselmesini sağlayan nedir?

  • Cevap:

Sıcak hava balonlarının çalışması oldukça basittir. Sıcak hava ısınması sonucunda yükselir. Günümüzde balonlarda aynı şekilde yükseliş sağlamaktadır. Balonlar yanmaz kumaşlardan yapılarak içi sıcak hava il doldurulur. Yolcular uçmak için sepetin içine girerek gaz ile ateşlenerek havanın ısıtılması sağlanır. Havanın ısıtılmasına bağlı olarak yükseliş sağlamaktadır. Ateş sürekli ve kısa mesafeli olarak verilerek yükselmesi sağlanır.

Balon alçalması istendiği takdirde tepedeki delikler iplerle açılarak sıcak havanın serbest kalması sağlanıyor. Yavaş bir şekilde aşağıya inerek sağlıklı şekilde gezi turu sağlanmış oluyor.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Berkay Yayıncılık Sayfa 101 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!