“1. grafikte CaCO3 bileşiğinin oluşum tepkimesi verilmiştir. 2 ve 3. grafikten yararlanarak KCIO3 ve HNO3 bileşiklerinin sentez tepkimelerini yazınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

1. grafikte CaCO3 bileşiğinin oluşum tepkimesi verilmiştir. 2 ve 3. grafikten yararlanarak KCIO3 ve HNO3 bileşiklerinin sentez tepkimelerini yazınız.

Soru: 1. grafikte CaCO3 bileşiğinin oluşum tepkimesi verilmiştir. 2 ve 3. grafikten yararlanarak KCIO3 ve HNO3 bileşiklerinin sentez tepkimelerini yazınız.

  • Cevap: 
Grafiğe göre KCI ve O2 maddelerinin zamanla mol sayıları azaldığı için bu maddeler tepkimeye girenler, KCIO3 bileşiğinin ise zamanla mol sayısı arttığı için KCIO3 maddesi üründür. Tepkimede 2 mol KCI ile 3 mol O2 harcanırken 2 mol KCIO3 oluşmuştur. Kimyasal tepkimelerde maddelerin harcanma ve oluşma miktarları başkatsayılarına göre belirlendiği için bu tepkimedeki harcanan ve oluşan maddelerin mol sayıları başkatsayı olarak yazılabilir. Buna göre KCIO3 bileşiğinin sentez (oluşum) tepkimesi denklemi 2KCI + 3O2
→ 2KCIO3 şeklindedir.
HNO3 bileşiğinin oluşum tepkimesi denklemi de N2 + H2 + 3O2
→ 2HNO3 şeklindedir.

10. Sınıf Kimya Kavram Öğretimi Kitabı MEB Yayınları Sayfa 38 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.