Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Eğitim

1- 7 Kasım Türk Harf Devrimi Haftası

“1- 7 Kasım Türk Harf Devrimi Haftası” ile ilgili yazımızı incelemeye ne dersiniz?

1- 7 Kasım Türk Harf Devrimi Haftası

1 Kasım 1928 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nde resmi olarak harf devrimi gerçekleştirilmiş ve yeni Latin harflerine ek olarak Türkçeleşmiş birkaç harf resmi alfabe olarak kabul görmüştür.

Yaklaşık 1000 yıldır büyük bir özveri ile kullanılan Arap harfleri, harf devrimi sonrasında bırakılmış ve yerini Latince alfabeye dayanan Türk harfleri almıştır. Harf Devriminin gerçekleştirilmesinin birinci nedeni henüz Cumhuriyet ilan edilmeden, Tanzimat Döneminde kendini göstermeye başlamıştır. Yazar ve düşünürlerimiz Arap harflerinin Türk diliyle eşleşmediğini fark ederek bu konuda Batılılaşmayı savunmaya başlamışlardır. Arap harflerinin öğrenilmesi, yazılması ve okunması Latin harflerine göre çok daha zor ve uzun bir süreç olduğu için alfabenin Osmanlı Türkçesine göre yeniden düzenlenmesini savunanlar olmuştur.

Tüm bunlardan sonra Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet döneminde, Türkiye’den yabancı ülkelere gönderilen telgrafların birçoğu problemli bir yolda ilerliyordu. Telgraf göndermek için kullanılan aletlerin hepsi ya mors alfabesine ya da Latin alfabesine dayanıyordu. Bu da savaş anında yaşanan acil durumlarda iletişimsizliğin temelini sarsıyordu.

İkinci Meşrutiyet Dönemi başladığında ise artık alfabe ciddi bir problem olarak görülmeye başlanmış ve bununla ilgili çalışmalar büyümüştür. İlk hedef Arap harflerini Türk dil yapısına uygun bir hâle getirmek ve halkın halihazırda bildiği bir noktadan ilerlemekti fakat çalışmaların birçoğu bu problemi kökünden çözmeye yetmedi. Cumhuriyet Rejimi döneminde kurulan bir dil komitesinin yoğun çalışmaları sonucunda Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Gülhane Parkı’nda harf devrimi gerçekleştirildi.

Latin harflerinin Türkçeye uyarlanmış hali, Türkiye’nin uluslararası iletişim konusunda en büyük yardımcılarından birisi olmuştur. Harflerin ilanının hemen ardından gazeteler resmi olarak Türkçe, yani uyarlanmış Latin alfabesine geçti ve okullarda yeni alfabe ile eğitim verilmeye başlandı. Zaman içerisinde kurulan Türk Dil Kurumu da bu konuda dilin gelişimine büyük katkı sağlamıştır.

Bir parkın ortasına dikilmiş kara tahta ve elindeki tebeşirle halkına yeni harflerini öğreten başka bir Devlet Başkanı daha yoktur. Bize kazandırdığın bu ülkeyle birlikte, bize kazandırdığın harflerimizi de koruyacağımıza söz veriyoruz, Baş Öğretmenimiz.

1- 7 Kasım Türk Harf Devrimi Haftası ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!