“(1-6. soruları metne göre cevaplayınız.)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

(1-6. soruları metne göre cevaplayınız.)

Soru: (1-6. soruları metne göre cevaplayınız.)
  • Cevap: 
Soru: 1) Anadolu’nun sözlü geleneğinde hangi unsurlar yer kaplar?
  • Cevap: Anadolu’nun sözlü geleneğinde halk hikâyeleri, masallar ve atasözleri yer kaplar.
Soru: 2) Atasözleri, hangi olaylar sonucunda ortaya çıkmıştır?
  • Cevap: Atasözleri, uzun yılların tecrübeleri ve hayat gözlemleri sonucunda ortaya çıkmıştır.
Soru: 3) Atasözleri hangi değerli taşa benzetilmiştir?
  • Cevap: Atasözleri, elmas parçasına benzetilmiştir.
Soru: 4) Metinde geçen atasözleri nelerdir?
  • Cevap:
Metinde geçen atasözleri: – Gülü seven dikenine katlanır.
– Dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşur.
– Ayağını yorganına göre uzat.
– Sürüden ayrılan kuzuyu kurt kapar.
– Ağaç yaşken eğilir.
– Kabahat samur kürk olsa kimse sırtına almaz.
– Ne ekersen, onu biçersin.
– Taşıma su ile değirmen dönmez.
– Keskin sirke küpüne zarardır.
– Üzüm üzüme baka baka kararır. Soru: 5) Atasözleri, insanlara neleri öğütler?
  • Cevap: Atasözleri, hesaplı olmayı, birlik ve beraberliği, küçük yaşta eğitim almayı, doğruyu ve iyiyi öğütler.
Soru: 6) Atasözlerinin çoğu kimler tarafından derlenmiştir?
  • Cevap: Atasözlerinin çoğu Türk bilginleri tarafından derlenmiştir.
Soru: 7) Metnin ana fikri nedir?
  • Cevap: Metnin ana fikri: Atasözleri, milletimizin yüzyıllara dayanan tecrübelerinden süzülüp gelen ve öğüt veren özlü sözlerdir.
Soru: 8) Erdemler teması içinde en çok hangi metni beğendiniz? Nedenleriyle birlikte yazınız.
  • Cevap: Erdemler temasında en çok “Bölüşmek Güzeldir” metnini beğendim. Çünkü paylaşmanın adalet ve mutluluk getirdiğini anlatıyordu.
Soru: 9) Erdemler teması sürecinde öğrendiğiniz atasözlerinden ve deyimlerden iki tanesini yazarak bunları kısaca açıklayınız.
  • Cevap:
– “Komşu komşunun külüne muhtaçtır.” → İnsanların küçük şeylerde bile birbirine ihtiyaç duyduğunu anlatır.
– “Gözden ırak olan, gönülden de ırak olur.” → Uzak kalınca insanların birbirini daha az hatırlayacağını anlatır.

4. Sınıf Ada Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.